GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

Aranyér

Mi az aranyér?

Az aranyér a végbélnyílás nyálkahártyája alatt elhelyezkedő arteriovenózus fonatból alakul ki. Az aranyeres csomók a végbél és a végbélnyílás falában keletkező, megnövekedett, megcsúszott, vérző artériás-vénás gomolyagok, melyek begyulladhatnak, vérezhetnek, megnagyobbodhatnak, néha kifordulnak vagy véralvadék képződhet bennük, és ilyenkor fájdalmassá válnak. Attól függően, hogy a végbél záróizmától merre helyezkednek el, külső vagy belső aranyérről beszélhetünk.

Az aranyér előfordulása

Egyes becslések szerint az emberek csaknem harmadát érinti kisebb vagy nagyobb mértékben. Az 50 éves korosztályból pedig minden második ember elmondhatja, hogy voltak már aranyeres panaszai. Az aranyér a civilizált, elkényelmesedett társadalmainak betegsége, melyhez az is nagyban hozzájárult, hogy az ember két lábra állt.

Az aranyér okai

Az elsődleges ok örökletes kötőszöveti gyengeségben keresendő. A leggyakoribb közvetlen kiváltó ok talán a székelés közbeni erőlködés, ami székrekedés esetén nyilván gyakrabban fordul elő, közvetetten tehát jelentős szerepe van a helytelen, rostszegény táplálkozásnak.Nőknél a várandósság alatt a kismedencei vénákra nehezedő nyomás, a vértérfogat növekedése, a progeszteron értágító hatása, illetve szintén az erőlködés miatt gyakrabban okoz panaszokat. A szülés után ezek az aranyerek rendszerint visszahúzódnak. Bizonyos májbetegségek is kiválthatják. Nagy haspréssel járó foglalkozások, sport, illetve a genetikai tényezők is szerepet jástazanak. Megjelenésének kedvez az ülő életmód és a mozgáshiány, az elhízás. Az aranyeres panaszok fokozódását az erős, fűszeres ételek és az alkohol. kiválthatják.

Az aranyér tünetei

Az állapot – különösen az enyhe fokú belső aranyeres csomó – gyakran igen sokáig nem okoz tüneteket. Később azonban az aranyér növekedésével vérezhetnek, jellegzetesen a székletürítés alkalmával,. A vérzés nem jár fájdalommal, mennyisége rendszerint csekély, általában ritkán vezet jelentős vérvesztéshez vagy vérszegénységhez. A hosszan tartó krónikus vérzés vérszegénységet okoz.  A begyulladt, vérrögöt tartalmazó aranyér fájdalmas kemény dudorrá, tapinthatóvá válik a végbélnyíláson kívül. A kívülre került csomó felszíne sebesre dörzsölődhet, vérezhet, váladékozhat.

Az aranyér diagnózisa

Általános tapasztalat, hogy a betegek panaszaikat kínosnak érzik, és nem szívesen fordulnak orvoshoz, feszélyezve érzik magukat vagy félnek. A kellemetlen tünetekkel járó területet minél hamarabb meg kell mutatni sebésznek vagy proktológus orvosnak, mert más betegség is okozhat hasonló panaszokat, többek között jó- és rosszindulatú végbéldaganatok, amik azonban időben felfedezve jól gyógyíthatók.A vizsgálat, a fájdalommal nem járó végbéltükrözés gyorsan elvégezhető, és azonnal megbízható eredményt ad. A vizsgálat előkészítést nem igényel. Az aranyér vizsgálatával párhuzamosan életkortól és egyéb panaszoktól függően további vizsgálatokat is szoktak végezni, hogy egyúttal mindenféle rosszindulatú betegség is kizárható legyen.

Az aranyér kórlefolyása

Az aranyérnek négy stádiumát különböztetik meg. A kezdeti stádiumban az aranyerek kissé megnagyobbodott, tünetmentes csomók a végbélnyílás közelében, de nem tapinthatók, nem érzékelhetők, csak vizsgálat (végbéltükrözés) kapcsán láthatók. Második stádiumban a csomók székeléskor rövid időre kitüremkednek a végbélnyílás elé, de utána maguktól visszahúzódnak.Harmadik stádiumban a csomók nem húzódnak vissza de kézzel visszahelyezhetők, míg negyedik stádiumban kézzel sem lehet visszahelyezni azokat. Békés, gyulladásmentes aranyér – stádiumtól függetlenül – akár tünetmentes is lehet. Gyulladásmentes állapotban jelentkezhet viszketés, égető érzés, váladékozás, esetleg vér látható a WC-papíron.

Az aranyér kezelése

A végbéltáji vérzés komoly betegség tünete is lehet! Ne kezdje úgy otthonában a tünet kezelését, hogy nem látta szakember, aki megállapította volna, hogy a vérzés biztos aranyérből származik! A kezelés a betegség súlyosságától függ.
A tünetmentes aranyerek rendszerint nem igényelnek kezelést, de a harmad-, negyedfokú aranyér igen. Az oki kezelések a székletürítés beállítását, megfelelő állagát célozzák. Székletlágyítók enyhíthetnek a székrekedésen, és figyelni kell a megfelelő, rostdús táplálkozásra. A zöldségek, gyümölcsök, müzli- és korpafélék mellé sok folyadékot kell fogyasztani.Az enyhe panaszokat is ki kell vizsgálni, de azok székletrendezéssel, ülőfürdővel, tablettával vagy kúppal, kenőccsel karban tarthatók. A véralvadék miatt fájdalmas aranyeret ülőfürdővel kezelik, kiegészítve a már említett helyi érzéstelenítő kezeléssel, a vénák kiürülését elősegítő gyógyszerrel.
A korszerű gyógyszeres kezelés 3-4 nap alatt jelentősen enyhíti a tüneteket, de a csomó gyakran hetekig tapintható még, mert ennyi időre van szükség a véralvadék felszívódásához.Amennyiben a panaszok konzervatív terápia során nem szűnnek, a trombotizált aranyér ambuláns eltávolítása szükséges.A tüneti kezelések között a betegség injekciós kezelésekor a csomóba befecskendezett gyógyszer hegképződést okoz, amely a vénát elzárja – ez a szkleroterápia, amit visszereknél is alkalmaznak. Az első- és másodfokú belső aranyér gumigyűrűvel (ligatúrával) leszorítható, ami napokkal később az aranyér elhalását és fájdalmatlan lelökődését okozza. Az aranyeres dudorokat ezzel a módszerrel sorban egymás után távolítják el. Külső aranyér esetén nem alkalmazhatók A csomók lézerrel, úgynevezett elektrokoagulációval is elroncsolhatók.
Műtét – rendszerint a III. és IV. stádiumban – válik szükségessé. Leggyakrabban a Milligan-Morgan és Parks féle műtétet alkalmazzák.Egyre gyakrabban alkalmazott és nálunk is elérhető az a legújabb eljárás, amelynek segítségével az aranyereket rádiófrekvenciával működő, Ligasure készülékkel távolítjuk el, a legkisebb vérzést és a legkevesebb utófájdalmat előidézve. Bizonyos esetekben egy körülbelül 3 cm hosszú, körkörös nyálkahártyadarab kimetszésével együtt az aranyeres csomókat is körben eltávolítják a végbélből. A 8-10 perc alatt elvégezhető Longo- műtét egy speciális, egyszer használatos eszköz segítségével egyszerre vág és kapcsolja össze a sebet. Előnye, hogy az érzékeny nyálkahártya a lehető legkevésbé sérül, így gyorsabb a sebgyógyulás, lényegesen kisebb a műtét utáni fájdalom. Magyarországon egyelőre nem támogatott, és hiányoznak a hosszútávú tapasztalatok.

Az aranyér megelőzése

A megelőzés már kisgyermekkorban kezdődik, különösen az aranyeres szülők gyerekeinél. Megelőző hatású minden, ami a székrekedés kialakulása ellen hat, a rendszeres étkezés, egy bögre meleg folyadék elfogyasztása reggel. A székletürítés is lehetőleg mindig ugyanabban az időben történjék, beállt életritmus esetén kevésbé fenyeget, hogy a széklet visszatartására kényszerülünk az inger ellenére, ami székrekedést okozhat.

Székletürítés után mossuk meg az altestet, de a nedves babatörlő- vagy intim kendő használatát kerüljük. A végbéltájék megtörlésére ne használjunk durva, kemény toalettpapírt. Hasznos a bidé használata is.

Helyes táplálkozással, az ételek megfelelő megrágásával segíthetjük, hogy a széklet lágy legyen. Természetesen a testmérettől függően legalább mintegy napi két liter folyadékot kell fogyasztani, a rostdús, kevés cukrot tartalmazó táplálék megelőzi a renyhe bélmozgást.

Ajánlott élelmiszerek: müzli, tejtermékek, szezámmag, lenmag, napraforgó, méz, mazsola, búzacsíra, zöldségek, héjastól fogyasztott gyümölcsök, mogyoró. A székrekedésre hajlamosak rendszeresen iktassanak be étrendjükbe olyan ételeket, amelyek kicsit megmozgatják a bélrendszert: ilyenek a joghurt, a savanyú káposzta, a szilva- és baracklekvár vagy egy korty kávé, egy fürt szőlő, ill. ezek kombinációja. A fogó hatású élelmiszerek (alma, a banán vagy a kakaó és csokoládé) mértékkel fogyasztandók.

Kerülendő a túl sok fehér kenyér, rizs és tésztafélék fogyasztása, a kóla, a fekete tea, a zsíros, fűszeres ételek, hámozott gyümölcsök, túl sok hús, hagyma. Gyakran jelentkező székrekedésnél is érdemes kerülni a hashajtókat, mert hosszútávon lustává és hashajtófüggővé teszik a beleket.

A szöveg egyes részeinek forrása: Házipatika