GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

Aranyeresség műtéte Ligasure módszerrel

Tájékoztatónkban az aranyerességről, annak műtéti kezeléséről és a legmodernebb és leghatékonyabb – úgynevezett Ligasure – módszerről olvashat bővebben.

Röviden az aranyérről

Az aranyeresség igen gyakori végbélbetegség. Négy stádiumát különítjük el: az I. és II. fokú aranyeresség esetére általában gyógyszeres (kenőcs, kúp, tbl.) kezelést javasolunk, de lehet hegesítő injekciós kezelést, gyakran pedig gumigyűrűzést alkalmazni. A III. és IV. fokú aranyeresség esetén a műtéti megoldás a javasolt gyógykezelés.

Ha még többet szeretne tudni az aranyérről, annak tüneteiről és kezelési lehetőségéről, olvassa el tájékoztatónkat itt.

Az aranyér kezelése műtéti úton

A hagyományos műtéteket, kórházi, sebészeti osztályokon altatásban vagy gerincérzéstelenítésben végzik, elektromos késsel, vagy szikével történik az elváltozások kimetszése, a keletkezett sebet és az ott futó artériákat, felszívódó varrattal részlegesen zárni kell. Egy másik lehetőség az úgynevezett körvarrógéppel végzett műtét is. Ekkor a beteg a műtét után általában egy-két napot a kórházban tölt.

Terjedőben van azonban egy új, úgynevezett Ligasure módszer, amelyben speciális eszközökkel, ultrahang vezérelten, célzottan történnek az aláöltések. Ezek a beavatkozások az egynapos sebészet keretébe tartoznak, altatást vagy gerincérzéstelenítést igényelnek.

Aranyeresség műtéte Ligasure módszerrel

Amerikából származik az itt ismertetett egyik legújabb módszer, a Ligasure (Valleylab) eszközzel, rádiófrekvenciás energiával működő, szöveti ellenállást is mérő úgynevezett szövetragasztó módszer, amellyel akár 7 mm átmérőjű artéria is összehegeszthető. Ismerünk olyan amerikai sebészt (Milito) aki többezer ilyen műtétet végzett már kitűnő eredménnyel. Magunk a Gastromed Centerben több mint 400 esetben alkalmaztuk már az eljárást sikerrel. Két rendelőnkben egy – egy ilyen eszközt használunk

Az eljárást ambulánsan végezzük, helyi érzéstelenítésben, bódításban, és/vagy célzott, kismedencei ideg vezetéses érzéstelenítésével. Adataink alapján három irányú kimetszés esetén az átlagos műtéti idő kb. 20 perc. A beteg a műtét után 1,5-2 órát pihen rendelőnkben az erre kialakított helyen, és kellő fájdalomcsillapító tabletta szedésével, sebkezelési utasításokkal, kísérővel távozhat otthonába. 7 – 10 nap múlva munkájába visszaállhat.

Az alábbi videóban a Gastromed Center vezető orvosa, Dr. Csatár Éva beszél az aranyeresség kezelését forradalmasító Ligasure módszerről:

A Ligasure módszer előnyei

A Ligasure eljárás előnye, hogy gyors, egyszerű, hatékony és vérveszteség nélküli. A sebgyógyulás hamarabb következik be, hiszen minimális a szöveti elhalás az alacsony (60-70 Celsius fokos) és rövid hőhatás miatt és pontosan ezért más módszerekhez képest felére, harmadára csökken a gyógyulási idő. A fájdalom legfeljebb 2-3 napig kellemetlen. A beavatkozás hátránya annak költségében keresendő, mert az alapkészülék, illetve az egyszerhasználatos eszközök, elektróda ára jelentős. Háromirányú kimetszés esetén, szövettani vizsgálattal és rendszeres kontroll vizsgálatokkal együtt a műtét teljes ára nagyságrendileg 150.000.- Ft.

Természetesen, mint minden gyógyító beavatkozásnak, a Ligasure módszernek is vannak szövődménylehetőségei, amelyek 1-2%-ra tehetők. Ezek, a sebgyógyulás zavarában, utóvérzésben nyilvánulhatnak meg, amelyek megoldhatók, elháríthatók.