GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

Kérdések és válaszok

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a gasztroenterológia?

A gastroenterologia az orvostudomány speciális ágazata, melynek tárgya az emésztőrendszer (nyelőcső, gyomor, belek, máj, hasnyálmirigy, epehólyag) betegségeinek vizsgálata és gyógyítása.

 

Hol van a rendelő?

A rendelő Budapest II. kerületében, a Margit körút 5/B szám alatt található, I. emelet 1-es ajtó. A kapucsengőn a 6-os gombot (gastroenterologia) kell megnyomni. Térképet az Elérhetőség menüpont alatt talál.

 

Hogyan közelíthető meg a rendelő?

A rendelő személyautóval és tömegközlekedéssel is jól megközelíthető. Részletesebb információt az Elérhetőség menüpont alatt talál.

 

Hogyan lehet bejelentkezni?

Részletes információt talál az Elérhetőség menüpont alatt.

 

Mit vigyek magammal a vizsgálatra?

Mindenképp hozza magával a korábbi vizsálati leleteit, és írja fel az állandóan szedett gyógyszerinek nevét. Ezen kívül a vizsgálat idejének lerövidítése érdekében otthon is kitöltheti az ambuláns lapot és endoscopos vizsgálat esetén a beleegyezési nyilatkozatot. A formanyomtatványokat letöltheti innen:

Kérjük a beleegyezési nyilatkozat aláírása előtt figyelmesen olvassa el a Szűrés menüpont alatt található információkat és tegye fel bátran kérdéseit kezelő orvosának!

 

Kell beutaló ahhoz, hogy megvizsgáljanak?

Nem, a szűrővizsgálatokat és a szükséges kezeléseket bejelentkezés után elvégezzük.

 

Szükség van-e TAJ kártyámra?

Igen, a gyógyszerek felíráshoz kell. Így ugyanis ugyanolyan térítés jár a gyógyszerekre, mintha állami rendelőben, vagy kórházban írták volna fel.

 

Hogyan történik a fizetés?

Az árak előre megtekinthetők a recepciós pulton. Az orvos az elvégzett vizsgálatokról leírást ad, ezek beárazása a recepción történik. A beteg számla ellenében a recepciósnál készpénzben fizet.

 

A receptre felírt gyógyszerek így is támogatottak?

Igen, az állami rendelőkkel megegyező mértékben.

 

Milyen kapcsolatai vannak a rendelőnek az egészségpénztárakkal?

Valamennyi egészségpénztárral kapcsolatban vagyunk, számlát adunk.

 

Mit értünk hasmenés alatt?

 

Milyen kérdésekre kell felkészülnöm, ha hasmenéssel fordulok orvoshoz?

 

Mi lehet a hasmenésem oka?

 

Hogyan vizsgálják ki a hasmenést?

 

Mit értünk haspuffadás alatt?

Hasi teltségérzés, haskörfogat növekedés, fokozott gázképződés, időnként fájdalommal, étvágytalansággal, hasi görcsökkel kísérve.

 

Milyen kérdésekre kell felkészülnöm, ha haspuffadással fordulok orvoshoz?

 

Mi lehet a haspuffadásom oka?

 

Hogyan vizsgálják ki a haspuffadást?

 

Mit értünk székrekedés alatt?

 

Milyen kérdésekre kell felkészülnöm, ha székrekedéssel fordulok orvoshoz?

 

Mi lehet a székrekedésem oka?

 

Hogyan vizsgálják ki a székrekedést?

 

Mi az a Helicobacter Pylori?
(forrás: medimix.hu)

A Helicobacter Pylori baktérium egy spirál alakú mikroorganizmus, amely az emberi gyomrot fertőzi meg és helyi gyulladást idéz elő. A fertőzés a világ népességének legalább 50%-át érinti.

A Helicobacter pylori (H. p.) nevű baktérium betegségekben betöltött szerepének felismerése alapvető fontosságú a gyógyítás, illetve a megelőzés szempontjából. A fertőzés összefüggésbe hozható az idült gyomorhurut, gyomor- és nyombélfekély, a gyomor mirigyeiből és a gyomorfalban lévő nyirokelemekből kiinduló rákos folyamatok kialakulásával. A kórokozó kiirtása lehetőséget nyújt ezen betegségek kezelésére és megelőzésére.

 

Mi a gyomorrák?
(forrás: medimix.hu)

A gyomorrák világviszonylatban a vastagbélrák után a második leggyakoribb emésztőszervi daganatos megbetegedés. Magyarországon a rákos halálos mintegy 7,5 százalékáért felelős, ez 2-3 ezer embert jelent évente hazánkban.

 

Milyen tényezők növelik a gyomorrák kockázatát?

A Helicobacter pylori által okozott gyomorfekélyben szenvedők gyomorrákkockázata kétszeres. Ez a rizikó annál magasabb, minél fiatalabb korban következik be a fertőzés, illetve ha a kórokozó megbetegítésre különösen alkalmas típusa okozza azt. A baktériumot széklettel szennyezett étellel, ivóvízzel lehet elkapni. Azokban a fejlődő országokban, ahol a gyermekekben nagyon magas a H. p.-fertőzöttség aránya, a gyomorrák kialakulása hatszor magasabb. A fejlett országokban a baktériumhordozók 1 százalékában fejlődik ki a rosszindulatú betegség, a H. p.-pozitivitás 3-5-szörös kockázatot jelent azokhoz képest, akik nem fertőzöttek. A gyomor rosszindulatú daganatainak több mint 90 százaléka a mirigyekből kiinduló mirigyes rák (adenokarcinóma). A második leggyakoribb (3 százalék) a nyirokelemekből kiinduló limfóma. Mindkettő kialakulásában szerepet játszik a Helicobacter-fertőzés.

A Helicobacter-fertőzésen kívül egyéb tényezők, mint füstölt ételek, dohányzás, nitrátokban gazdag ivóvíz, vitaminhiány, örökletes faktorok, korábbi gyomorműtét is hajlamosítanak gyomorrák kialakulására. A betegséggel szemben véd a magas C-vitamin- és karotinoidtartalmú (gyümölcs- és zöldségfélékben gazdag) diéta.

 

Mik a gyomorrák tünetei?

A gyomorrák felismerése a betegség korai szakaszában rendkívül nehéz. Gyakran nincsenek is tünetek, vagy bizonytalanok, a beteg nem tulajdonít nekik jelentőséget. A leggyakrabban tompa hasi fájdalom, émelygés, az ízlés megváltozása, húsundor, étvágytalanság, teltségérzés, fogyás jelentkezik, de ezek a panaszok számos más betegség esetén is előfordulnak.

 

Hogyan mutatható ki a gyomorrák?

A gyomorrák igazolása gyomortükrözéssel lehetséges, mely során szövettani mintavétel alapján a rák típusa is megállapítható. Ezenkívül kiegészítő vizsgálatok (hasi ultrahang, CT, mellkasröntgen) szükségesek a gyomorfal és környezetének, távoli áttétek meglétének megítéléséhez.

 

Megelőzés és kezelés

A kezelésben a daganat nagyságától, elhelyezkedésétől, kiterjedésétől és az áttétek meglététől függően sebészi és kemoterápiás módszereket alkalmaznak. Ha a rák nem törte át a gyomorfalat, nem adott áttétet, a gyógyulási esély igen jó, a betegek több mint 90 százaléka 5 évvel a műtét után életben marad. Sajnos a legtöbb esetben a betegség előrehaladottabb formában kerül felismerésre, s a túlélési esélyek sokkal rosszabbak. A Helicobacter pylori-fertőzés kóroki szerepének felismerése lehetővé teszi a gyomorrák egyik kockázati tényezőjének kiküszöbölését, ezáltal a betegség megelőzését.

 

Kell-e előkészítés a vizsgálatokhoz?

A legtöbb általunk végzett vizsgálathoz szükséges előkészítés, ami különböző mértékű diétát jelent. A Szűrés menüpont alatt részletes útmutatást talál:

 

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálatok részletes leírását megtalálja a Vizsgálatok menüpont alatt:

 

Fájdalmas-e a vizsgálat?

Igyekszünk a vizsgálatokat a lehető legkevesebb fájdalommal és kellemetlenséggel elvégezni. Ennek ellenére előfordulhat, hogy Ön fájdalmat érez. Szükség esetén fájdalomcsillapító és/vagy nyugtató hatású injekciót adunk, így a kellemetlenségeket minimálisra csökkentjük. Az egyes vizsgálatok során esetleg fellépő fájdalomról a Szűrés menüpont alatt tájékozódhat:

 

Van-e szövődménye a beavatkozásoknak?

Mint minden orvosi beavatkozásnak, az általunk elvégzett vizsgálatoknak is vannak kockázatai. Rendelőnk felszerelésével és személyzetével azonban igyekszünk a kockázatokat a lehető legkisebb szintre csökkenteni. Ha mégis probléma lépne fel, a segítségnyújtáshoz minden eszköz rendelkezésünkre áll. A lehetséges szövődményekről a Vizsgálat menüpont alatt tájékozódhat részletesen:

 

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

A beteg megfelelő együttműködése mellett gyorsan el tudjuk végezni a vizsgálatokat. A szükséges idő a körülményektől függően változhat.

 

Ambulánsan vagy befekvéssel történik a kivizsgálás?

Vizsgálatainkat ambulánsan végezzük, de bizonyos esetekben, ha endoszkópos vizsgálat történt és/vagy a beteg nyugtató, bódító hatású gyógyszert kapott, vagy a beavatkozás altatásban történt, akkor a vizsgálat után néhány óráig megfigyelésre rendelőnkben kell maradnia.

 

Érdemes-e panaszok nélkül szűrésre jelentkezni?

A gyomor- vastagbél, és végbéldaganatok sajnos egyre elterjedtebbek és egyre fiatalabb korban jelentkeznek. Rendkívül veszélyesek, hiszen a kezdeti stádiumban nehezen észrevehetők, a panaszok enyhék, a beteg nem tulajdonít nekik jelentőséget. Ezért ha bármilyen változást tapasztal a székelsi szokásaiban, ha volt már polypja, ha előfordult a családjában daganatos megbetegedés, akkor mindenképp érdemes a szűrést komolyabb tünetek nélkül is elvégezni.