GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

Anyajegy, melanoma, bőrdaganatok

Anyajegyekről általában

Az anyajegyek a bőr jóindulatú daganatai közé sorolt veleszületett, vagy későbbi életkorban megjelenő, a bőrtől színében, vagy szerkezetében eltérő elváltozások.

Ennek megfelelően lehetnek pigmentáltak, sötétebb színűek – ezek a festéksejtesek – ezek vannak többségben, hétköznapi nyelven ezeket hívják az emberek anyajegyeknek, melyek a pigmentet termelő sejtekből (melanocytákból) indulnak ki, de lehetnek világos, bőrszínűek is!

Általában mindenkinek van néhány anyajegye. Az átlagos anyajegyek éles határúak, színük, felszínük a környezetétől eltér, (fekete, barna, kék), méretük változó, néhány milliméter átmérőjű, lapos vagy kiemelkedő képletek, felszínük egyenletes, időnként szőrszál állhat ki belőlük.

Jelentőségük abban van, hogy a hétköznapi ember számára nem különíthető el a szabályos, ártalmatlan anyajegy az ún. atípusos, nem szokványos, a szokványos, típusos tulajdonságokkal rendelkező anyajegytől. Az atípusos anyajegy méretében, alakjában, színeiben és szerkezetében már nem követi a szabályokat, ezért vagy több figyelmet, rendszeres vizsgálatot és utánkövetést, vagy esetleg műtéti eltávolítást igényel. Ehhez elsősorban igen gyakorlott bőrgyógyászra, a bőr daganatos elváltozásainak kezelésében jártas szakemberre, és megfelelő technikai háttérre van szükség.

Ez rendelőnkben biztosított – hosszú évek tapasztalatával bíró, kizárólag bőrgyógyász-onkológus kollégák végzik a vizsgálatokat, akik rendszeres továbbképzéseken, magyar és nemzetközi fórumokon vesznek részt. Modern eszközparkunknak köszönhetően még nagyobb hatékonysággal tudjuk ellátni pácienseinket, 2006 óta több ezer vizsgálatot végeztünk a csúcskategóriás FotoFinder készülékkel, mely a világ vezető képalkotó analizáló eszköze.

Maga a számítógépes dermatoscopos vizsgálat, illetve az értékelés is egyszerre, egy helyen, a rendelőben történik – mindez természetesen a lehető legnagyobb pontossággal. Azonnali lelet, az onkológus kollégával azonnali a konzultáció biztosított.

Anyajegyek, elváltozások: mire kell figyelni?

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha az anyajegy színe, alakja, nagysága, szerkezete (pl. homogenitása, felszíni egyenletessége elvész) megváltozik, emellett pedig ún. szubjektiv panaszok jelentkeznek, tehát fáj, érzékeny, viszket , hámlik, vérzik! Vannak olyan ritka elváltozások, melyek nem feltűnőek, akár bőrszínűek is lehetnek. Ezek pigmentet nem tartalmaznak, ún. amelanotikus képletek, vagy rózsaszín „pink” jellegűek, esetleg egyszerűen furcsa hegnek tűnhetnek, és mégis melanoma a diagnózis. A folyamatos és alapos önkontroll elengedhetetlen, már a legkisebb elváltozásnál is érdemes felkeresni egy specialistát.

Nagyon korai stádiumban ugyanis a melanoma nem az a riasztó, és betegek által is ismert nagy fekete – vérző tumor, hanem akár jellegtelen is lehet, ehhez kell a gyakorlott, szakavatott vizsgáló orvos – a korai stádiumban, az időben való felfedezés menthet igazán életet!

Mi a melanoma malignum?

A bőr pigment termelő sejtjeiből kialakuló egyik legagresszívebb, leginkább rosszindulatú daganat, mely gyorsan ad áttéteket! A melanoma ép bőrön, “de novo” is kialakulhat, de nagy százalékban anyajegyekből indul ki. Tehát emiatt a veszélyeztetett csoportok vizsgálata nagyon fontos.

Kik a veszélyeztetett csoportok, kinek fontos a melanoma szűrés?

Bőrtípust tekintve a fehér bőrű, szőke hajú, világos (kék) szemű emberek, akik nem barnulnak a napon, hanem mindig leégnek.

A veszélyeztetett csoportba tartoznak még azok, akiknél az anyajegyek száma sok, illetve ezek nem szabályosak, esetleg a sok egyforma közt észre lehet venni olyat, ami eltér a többitől. Ez a kakukktojás, vagy ún. „ugly duckling” (rút kiskacsa).

A napon tartózkodás mértéke is veszélyeztetetté tehet: foglalkozásból, sportolásból eredően fokozottabban veszélyeztetettek a szabadban munkát végzők, illetve azok, akik fényérzékenyítő gyógyszereket szednek. Ezen kívül kiemelendőek a gyerekek!

Figyelni kell azoknak is, akiknél a családban melanoma maligmun, vagy nagyszámú anyajegyek, esetleg atípusos anyajegyek előfordultak.

A szűrés jelentősége főként abban áll – és mindenkinek egyszer legalább ajánlott – mivel egyre nő az UV-sugárzás mennyisége, az UV-terhelés és a bőrdaganatok száma egyre szaporodik. Nagy mértékben nőtt a melanoma előfordulási gyakorisága – az utóbbi 10 évben háromszorosára! – vezető helyet foglal el a rosszindulatú daganatok sorában.

Ne feledjük, az időben történő felismerés életet ment, a témában jártas, gyakorlott szakemberhez kell fordulni!

Ha további kérdései lennének, vagy ha szeretne megbizonyosodni egészsége és anyajegyei állapota felől, vegye fel a kapcsolatot rendelőnkkel, hogy bőrgyógyász-onkológus kollégáink minél előbb segíthessenek Önnek.