Condyloma

mikes

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Condyloma acuminatum
– genitális humán papillomavírus (HPV) –
nemi szervi szemölcs

Segítség! Mi a csoda ez a kis szemölcs a végbélnyílásom környékén? Tapintom, de nem látom. Te is észrevetted magadon?

–hangzik el a kérdés azonnal a partner felé. Szegény partner nem észlel magán semmit, felmerül a kérdés, hogy akkor kitől kaptam meg a napjaink leggyakoribb vírusos eredetű szexuális úton terjedő betegségét. Nemi kontaktus által terjed, az aktív szexualis életet élő férfiak és nők fele fertőzött, de szerencsére csak minden tizediknek vannak tünetei, ami éppen elég kellemetlen, azonban ennél rosszabb hír, hogy a vírus bizonyos típusai a méhnyak rák és a férfi nemi szerv, valamint a végbélnyílás daganatainak több mint 90%-át okozza.

Ki a tettes?

– kérdezi a beteg. Nem tudom megmondani csak a tipizálás után, ugyanis a papovaviridae családba tartozó humán papilloma vírusok mintegy 100 különböző típusa ismert, közülük 50-et mutattak ki genitális elváltozásokban. Ezen vírusokra ill. magunkra büszkék lehetünk, ugyanis csak emberben fordul elő és okoz megbetegedést (vannak tünetmentes vírushordozók is). A testünk különböző területein kialakult szemölcsökben eltérő számú vírus van, a méhnyakrák elfajult sejtjeiben már szinte már nincs is vírus, ott csak a tumor sejtek osztódnak. Jó hír, hogy a nemi életet már nem élő korosztályban gyakorlatilag nem tudnak vírust kimutatni, tehát tényleg nemi úton terjed és az is kedvező fordulat lehet, hogy a vírust a szervezetünk immunrendszere képes eltávolítani, spontán remisszió következhet be. Sajnos ez a természetes immunitás nem tartós, újra fertőződhetünk akár ugyanazzal a fajta vírussal.

Hogyan történik a mintavétel a HPV tipizáláshoz?

A korrekt diagnózis felállításához a nőgyógyász kenetet a hüvelyváladékból, vagy szövettani mintát vesz a citológiai vagy szövettani vizsgálat részére. A human papilloma vírus nagyon sokáig tünet és panaszmentesen tud jelen lenni szervezetünkben, akár a nyálkahártyákon, akár a bőr felszínén.

Ilyenkor kizárólag HPV DNS teszttel mutatható ki. Ekkor a bőrgyógyász, nőgyógyász, proctológus orvos(ő az aki aranyeres panaszoknál a végbélvizsgálatot elvégzi) az adott bőrfelszínről hámkaparék mintát vesz és ebből a mintából történik a vírusok tipizálása. Tehát a teszt nem vérmintából készül, és csak azt tudja megmutatni, hogy a vizsgált bőrfelület vírussal fertőzött-e, vagy sem. A vírus kimutatása, a HPV jelenléte még nem jelent betegséget, csak fertőzöttséget jelez, akár tünetmentesség mellett. Későbbiekben előjöhetnek a tünetek: enyhébb esetben „csak” condyloma, szemölcsök a test különböző pontjain, például a kis és nagyajkakon, a hüvelyben, a péniszen (ezért nevezik nemi szervi szemölcsnek) és a végbélnyílás körül illetve a végbélnyílásban alakulnak ki.

A kezdetben panaszt nem okozó rákmegelőző állapotok, vagy rákos daganatok a hüvelyben, a méhnyakon, a szeméremtesten, a hímvesszőn vagy a végbélben, a szájüregben szűrés során fedezhetők fel, a korai stádiumban levő elváltozásokat onkológiai szempontból is eredményesen tudjuk gyógyítani.

Miért érdemes tipizálni a HPV vírusokat? Nem elég csak azt tudnunk, hogy vírus fertőzésünk van?

Nem elég. A különböző HPV vírusok eltérő megbetegedést okozhatnak. A 6-os és 11-es típus például a nemi szervek környékén keletkező szemölcsök, condylomák kialakulását okozzák, tekintettel arra, hogy ezek jóindulatú elváltozások alacsony kockázatú fertőzésnek /low risk infectio/ is nevezik. A 16-os és 18-as, valamint a 31-es és 33-as típus már a rákos, rosszindulatú elváltozásokban mutatható ki, ezért ők a magas kockázatúak (high risk HPV). Szóval nem mindegy, hogy rákot okozható vírus van-e a szervezetünkben vagy sem.

Férfiak! A köztudatban csak a nők szerepelnek, mint veszélyeztetet csoport, jó tudni, hogy a HPV 16-os típusa, mely a legveszélyesebb nemcsak méhnyakrákból, hanem végbélnyílás rákból, péniszrákból és szájüregi rákból is kimutatható.

Nők! A méhnyakrákban szenvedő nők férfi partnereinek 70%-ban a péniszükön a HPV kimutatható! Tehát a HPV vírusfertőzést mindkét nemnek érdemes komolyan venni!

Melyik szakorvosi vizsgálatot válasszam elsőként?

Amennyiben észrevehető, tapintható elváltozást talál magán, akkor az adott területnek megfelelően jelentkezhet nőgyógyásznál, urológusnál ill. proktológusnál. Itt megbeszélik a kezelés sorrendjét és remélhetőleg egy STD centrumba is irányítani fogják tipizálás céljából.

Hogyan lehet kezelni a HPV-t?

A kisebb nagyobb condylomákat lehet citosztatikumokat tartalmazó oldatokkal ecsetelni, helyi érzéstelenítésben elektromos eszközzel leégetni, fagyasztani, lézerrel eltávolítani. Az egész szervezet immunrendszerét erősítő gyógyszerek segíthetnek a HPV legyőzésében. A természetes immunitás segíthet a condyloma spontán eltűnésében, azonban ez a fajta védettség nem tartós, akár ugyanaz a vírus újrafertőzhet bennünket, vagy az adott szanálódott condyloma mellett még aktuálisan nem látszódó szemölcs növekszik meg.

Hogyan tudok véglegesen megszabadulni a HPV-től?

A látható condylomákat el kell távolítatni. Amennyiben a végbélnyílás környékén is van condyloma, akkor olyan orvost kell felkeresni, aki egy végbéltükrözés során a végbelet is meg tudja vizsgálni, hogy ott vannak-e szemölcsök. Ha ez nem történik meg, akkor a végbél felől folyamatosan újra fog fertőződni. Fontos tudnunk, hogy a végbélnyílás környékén található condyloma nem feltétlenül sexualis aktus révén kerülhet oda, a heterosexuális férfiakban hasonló gyakorisággal fordulhat elő, mivel a péniszen található néhány milliméteres szemölcs az analis tájékon sokkal kedvezőbb körülményeket talál a szaporodásához a kemény széklet vagy WC papír által kidörzsölt, felmaródott bőr felszínén. A végbélbe több centiméter magasságra terjedéshez már komolyabb sérülés, vagy sexualis aktus szükséges. Helyi érzéstelenítésben végbéltükrözés segítségével ezek a condylomák is eltávolíthatók.

Amikor a condylomákat akár többszöri, 2-3 hetente történő kezelés során kiirtottuk és feltételeztük, hogy a szanálódásban az immunrendszerünk is segített, akkor még nem tekinthetjük magunkat teljesen gyógyultnak. Védőoltás nélkül bármelyik típusú HPV újra fertőzhet bennünket.

Ezért van szükség a védőoltásra. A védőoltás kettő ill. négy komponenst tartalmazhat, ettől függően condyloma és méhnyakrák ellen is nyújthat védelmet. Természetesen nem 100%-os a védelem, itt a leggyakoribb típusú vírusok elleni immunitásról van szó. A védőoltással kapcsolatos kérdésekkel érdemes szakemberhez fordulni (lásd lejjebb).

A Gastromed Center a végbélnyílás környékén elhelyezkedő condylomás betegeket teljes diszkréció mellett fogadja és kezeli. A betegek tünetmentes partnereinek szűrővizsgálata is javasolt, ugyanis a végbélnyílásban, vagy bármelyik nemi szervünkön elhelyezkedő kicsi condyloma nem mindig tapintható. A condylomákat helyi érzéstelenítésben ambulanter távolítjuk el, a végbéltükrözés során az analis csatorában felfedezett vírusos szemölcsöket szintén elektromos eszközzel égetjük le. A vizsgálat és a műtét alatt a páciens fájdalmat nem érez, akár a beavatkozás napján munkaképes. Kontroll vizsgálatra 3 hét múlva hívjuk vissza betegeinket. Pácienseinket már műtét előtt, vagy az elvégzett condyloma eltávolítás után a további esetlegesen felmerülő kezelésekről felvilágosítjuk, szükség esetén életmódtanácsokkal ellátjuk.

Forduljon hozzánk bizalommal!