GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

Ételintolerancia tünetei és mechanizmusa

Mi az ételintolerancia?

 

Az ételintolerancia lényegében bizonyos ételekre adott abnormális reakció, mely számos módon nyilvánulhat meg. Különböző mechanizmus eredménye lehet, azonban cikkünkben azokkal az ételintoleranciákkal foglalkozunk, melyek immunválasz következményeként alakulnak ki (pl. IgG antitestek termelődnek) és amelyek vérmintából kimutathatóak.

Számos más olyan mechanizmus létezik, melyben nem az immunrendszer játssza a szerepet. Tipikus példák ezekre:

Enzim elégtelenség/hiány

– laktáz hiány szerepe a tejcukor intoleranciában (puffadással, hasmenéssel, hasi fájdalommal jár)

Kemikália / gyógyszer érzékenység

– MSG (monosodium-glutamate, nátrium glutamát) a kínai ételekben (fejfájás, verítékezés, szédülés)

– A szárított gyümölcsökben és zöldségekben, a borban, sörben lévő szulfitok (asztmás tünetek).

– Erekre ható (értágító) aminok, mint a fenil-etilamin a csokoládéban és a vörösborban (migrén).

 

Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?

 

Sokan úgy gondolják, hogy az ételallergia és az ételintolerancia ugyanaz, de valójában számos különbség van közöttük:

 

Az ételallergia mechanizmusa

 

A klasszikus ételallergia során gyulladásos mediátorok szabadulnak fel a hízósejtekből, miután IgE antitestek kötődtek hozzájuk. Az események sorrendje a következő:

● Az étel antigén stimulálja a lymphocyták egy osztályát, melyet Th2 helper T sejteknek hívnak.

● Ezek a Th2 sejtek olyan citokineket választanak el, melyek a B lymphocytákat antigen specifikus IgE termelésre utasítják.

● Az IgE antitestek hízósejtekhez kötődnek. Amennyiben a szervezet ismét találkozik az allergénnel, az hozzákapcsolódik a hízósejtek felszínéhez kötött IgE-hez, melynek hatására a hízósejtből gyulladásos mediátorok szabadulnak fel, többek között hisztamin.

● Az okozott gyulladás felelős a klasszikus allergiás tünetekért, mint a tüsszögés, könnyezés, viszketés, bőrpír, légzési nehézség stb.

 

Az ételintolerancia mechanizmusa

 

Az ételintolerancia kialakulása során antigén-antitest komplexek képződnek, melyek lerakódnak a szövetekben, s ott a szövet sérülését és gyulladást okozó gyulladásos kemokinek felszabadulását idézik elő. Ez a test bármely részén megtörténhet pl. a belekben, ahol IBS tüneteket okoz, az izületekben, ahol izületi gyulladást okoz, az agyban, ahol migrénes tüneteket provokál, stb.

Az események sorrendje a következő:

(Megjegyzés: a komplement rendszer egy enzim kaszkád, mely segít megvédeni a fertőzésektől.)

 

Az ételintolerancia tünetei

 

Számos tünet összefüggésbe hozható az ételintoleranciával, s mivel a tünetek később alakulnak ki, nehéz megállapítani, hogy melyik étel okozza a problémát, emiatt nagyon értékes az IgG antitest teszt elvégzése.

A tünetek a következők lehetnek:

Ételintoleranciával gyakran összefüggésbe hozható ételek

 

Az ételintoleranciával a leggyakrabban összefüggésbe hozható ételek:

Tehéntej, tojás, olajos magvak, búza, glutén, szója és az élesztő.

Az IgG ellenanyagok (antitestek) és a tünetek közti kapcsolat

 

Fontos megjegyezni, hogy IgG ellenanyagok mindig termelődnek az egészséges immunválasz során, de ezek nem okoznak tüneteket, bizonyítva, hogy

  1. a) az immunrendszer hatékonyan működik és/vagy
  1. b) a belek átbocsátóképessége nem fokozódott.

Tünetek várhatóan akkor keletkeznek, ha az immunrendszer nem működik tökéletesen és/vagy a belek áteresztőképessége fokozódott. Ezeket a mechanizmusokat alább ismertetjük és összehasonlítjuk az egészséges egyénekben kialakuló élelmiszerekre adott normál válasszal, azaz azokkal a folyamatokkal, amikor mind a bélfal, mind az immunrendszer egészséges.

 

  1. Az ételekre adott normál válasz

Bármelyik egészséges egyénben, kevés, emésztetlen étel átjut a bélsejtek között, bekerül a véráramba és immunválaszt provokál. Az események sorrendje a következő:

 

ételintolerancia

 

Következésképpen antitestek termelődnek az ételek ellen az ételre adott válasz részeként, de ez nem okoz problémát, mivel az immunrendszer hatásosan működik.

 

  1. Az ételre adott válasz károsodott immunrendszer esetén

 

Amikor az immunrendszer nem működik tökéletesen, az események sorrendje hasonló, mint normális válasz esetén, de a makrofágok működése elégtelen ahhoz, hogy az immunkomplexeket eltávolítsa, azok lerakódnak a szövetekben és gyulladást provokálnak, így a következő tünetek jelenhetnek meg:

 

ételintolerancia

 

  1. Az ételre adott válasz, amikor a bél áteresztőképessége megnövekszik

 

Ebben a helyzetben az immunrendszer tökéletesen működik, de a bélfal jobban áteresztő (emelkedik a véráramba jutó emésztetlen táplálék mennyisége) és az immunrendszer túlterheltté válik. Emiatt nem tud minden immunkomplexet eltávolítani a védekező rendszer és a többlet immunkompex a szövetekbe lerakódva tüneteket okoz:

 

Az áteresztő belet súlyosbító tényezők

 

A következő tényezők mind károsíthatják a páciens egészségét és a bél fokozott áteresztőképességéhez vezethetnek:

– A szekretoros IgA egy immunmarker és első vonalbeli védelmet biztosít a bélben a baktériumok, ételmaradékok, gombák, paraziták és vírusok ellen

– A stressz képes kimeríteni a szervezet szekretoros IgA-ját s így gyengíti a test idegen anyagok elleni védekező rendszerét. A stressz ugyanakkor csökkenti a „jó” baktériumok számát, s így engedi a „rossz” baktériumok és gombák (pl. Candida) túlsúlyra jutását.

– Nem-szteroid gyulladáscsökkentők [Non Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAIDS)] pl. aszpirin, károsítják a bélfalat és végül fokozott áteresztőképességgel járó gyulladást okoznak.

 

A cikk forrása megtalálható a FOODTEST.hu weboldalán.