GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

Gyomorégés, reflux tünetei, oka, kezelése

Mi az a reflux?

A refluxbetegség a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, egy olyan klinikai állapot, mely során a gyomortartalom a normális haladási iránnyal ellentétesen, a nyelőcsőbe, ritkábban magasabbra, a garatba, esetleg kis cseppecskék belélegzése útján a tüdőbe jutva különböző tüneteket, betegségeket hoz létre.

Legnyilvánvalóbb tünete a refluxátum okozta rendszeres, gyakori gyomorégés, a szegycsont mögött jelentkező égő fájdalom, fulladás-érzés.

A reflux jelenségét, azaz a gyomortartalom visszaáramlását a lakosság jelentős része átéli élete során legalább egyszer. Tehát időnként az egészséges embereknél is előfordulhat refluxos panasz, például kiadós étkezést, előrehajlást követően, de okozhatja szoros ruházat is a hasűri nyomás fokozódását. Ez utóbbi miatt okozhat átmeneti kellemetlenséget a reflux a várandós édesanyáknak is.

A jelenség kórossá akkor válik, ha a panaszok rendszeresen ismétlődnek.

A refluxbetegség tünetei

A refluxbetegség egyik legjellemzőbb és legismertebb tünete a gyomorégés. A gyomorégés kellemetlen, változó erősségű fájdalom, ami elsősorban a szegycsont mögött, a mellkas középvonalában jelentkezik, égő érzést válthat ki a gyomorszájtól egészen a torok tájékáig, de a gyomorszáj környékéről kisugározhat a nyak, az áll, a lapockák és karok felé is. Enyhébb eseteknél a savközömbösítő segíthet, bevétel után azonnal enyhülést ad. A gyomorégést a nyálelválasztás fokozódása kísérheti.

Másik gyakori tünet az ún. savas felböfögés. Ennek során az emésztőnedvekkel kevert gyomortartalom visszaöklendezése csípős, savas ízt idéz elő egészen a szájüreg hátsó részéig. A savas felböfögés köhögésre ingerel, nyelési problémákat okozhat a torokban, marja, égeti a nyelőcsövet.

Figyelmeztető tünet lehet az általában fokozatosan, lassan kialakuló fájdalmas, nehezített nyelés. Eleinte a beteg a szilárd falatok, később már a folyadék-korty akadását is érzi. Ennek oka többek között lehet a reflux szövődményként kialakult nyelőcső-szűkület vagy a nyelőcső gyulladása is, de mindenképpen alaposabb kivizsgálást igényel.

Jelentkezhet továbbá szájüregi égés, rossz szájíz, kellemetlen szájszag, fokozott nyálelválasztás. Figyelni kell a fogakra is, ugyanis a szájüregbe jutó savak ezeknek jellegzetes romlását – erózióját – okozzák.

Oda kell figyelni, ha viszonylag gyors fogyás következik be, esetleg ha vérszegénység, tápcsatornából származó vérzés jeleit észleljük, függetlenül a reflux betegség bizonyított meglététől is. Azonnali nyelőcső-, gyomortükrözés, nyelési próba elvégzése szükséges.

A reflux kiváltó oka

A nyelőcső alsó szakaszán a elhelyezkedő záróizom alaphelyzetben zárva van, és csak arra az időre nyílik meg, míg a nyelőcső felől érkező falat áthalad rajta. Reflux akkor következik be, ha a záróizom az alulról ránehezedő hasűri nyomás miatt is kinyílik, és átengedi a gyomortartalmat. A visszafolyás tehát az alsó záróizom gyengesége miatt, illetve a megnövekvő hasűri nyomás vagy e kettő együttes hatására következik be.

A záróizom gyengeségét okozhatja rekeszizom-sérv. A hasűri nyomás fokozódásának egyik leggyakoribb oka, ha a gyomor tartalmának mennyisége megnövekszik. Ez bekövetkezhet egyszerűen egy kiadós evés után, de akkor is, ha a gyomortartalom nem továbbítódik rendesen a bélrendszer felé.

A hasűri nyomás – és ezáltal a reflux kiakalulásának esélye – erősödhet az alábbi indokok miatt is: hasra történő elhízás, várandósság, fizikai munka, egyes sportok, a ruházat szűk, hasat szorító derékrésze.

Hajlamosító tényező a rendszertelen táplálkozás, az ülőmunka és a stresszes életmód. A dohányzás, a túlzott alkohol-, tea-, és kávéfogyasztás, illetve bizonyos (pl. szaliciliát-tartalmú) gyógyszerek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját. Emellett néhány altató és nyugtató “ellazítja” a gyomorszájat, ezért azoknál, akik hosszú ideig szednek ilyen gyógyszereket, megnő az esélye a reflux kialakulásának.

A refluxbetegség kezelése

A kezelés eredményességéhez feltétlenül szükséges a szakorvos utasításainak pontos betartása, ami a reflux esetében elsősorban az előírt étrend és életmódbeli változások követését jelenti, másodsorban a gyógyszeres kezelés végrehajtását. Hasznos lehet néhány stresszkezelési technika elsajátítása is.

Reflux diéta nagy vonalakban:

Kerülni kell a nehezen emészthető, zsíros, fűszeres ételeket, javasolt továbbá a gyakori, kis adagokból álló étkezés.

Súlyosbíthatja a panaszokat a kávé, a tea, a csokoládé és az alkoholos italok jelentős mennyiségben történő fogyasztása. A szénsavas üdítők egyrészt savasságuk, másrészt puffasztó hatásuk miatt nem javasoltak. Egyes ártalmatlannak tűnő ételek is irritálhatják a gyulladásos nyálkahártyát; pl. a tömény édességek, a méz, az olajban sült ételek, is fokozhatják a refluxot. Természetesen a savas – például ecetes – ételeket is kerülni kell.

Gyógyszeres kezelés:

Az enyhe tünetek kezeléséhez nem feltétlenül van szükség csak orvos által felírható gyógyszerre. A patikában vény nélkül kapható savlekötők az enyhe tüneteket gyorsan és jól enyhítik, de csak rövid ideig hatnak, mellékhatásaik miatt viszont hosszú távon nem jelentenek megoldást. E szerek nagy mennyiségben felboríthatják a szervezet só- és vízháztartását, megemelik a vérnyomást, az egyszerű szódabikarbóna is megváltoztathatja vér kémhatását.

Az orvosi kezelés részét képező hatóanyagok adagolása a reflux súlyosságától függ. A megfelelő gyógyszeres kezeléssel a betegek 80-90%-a panaszmentessé válik. A tünetmentes állapot fenntartásához az enyhe panaszoknál időszakosan enyhe fenntartó kezelésre lehet szükség.

Általában műtétet javasolnak minden olyan esetben, ahol csak tartós gyógyszeres kezeléssel lehetne biztosítani a tünetmentességet.

Amennyiben a savlekötők és sav termelését gátló gyógyszerek szedése ellenére a panaszok fennállnak, ismételten orvoshoz kell fordulni, mert a panaszok hátterében epés reflux is lehet, ami egészen más kezelést igényel.

Gyomortükrözés elvégzése ismét indokolttá válhat.