GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

Laktózérzékenység (laktózintolerancia, tejcukorérzékenység)

Mi az a laktózintolerancia?

A laktózintolerancia (vagy más néven laktózérzékenység, tejcukorérzékenység) egy – a magyar és európai lakosság jelentős hányadát érintő – emésztési zavar, egy enzimhiány.

Laktózintolerancia során az emésztőrendszer nem tudja maradéktalanul lebontani (vagyis megemészteni) a tejcukrot, ugyanis az ehhez szükséges laktáz enzimből nem termelődik elegendő a szervezetben. Emiatt a tejcukor emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ott pedig zsírsavakká és hidrogéngázzá bomlik le – ez okozza a puffadást, hasmenést, bélgörcsöket. A tünetek enyhék és súlyosak is lehetnek, az egyéni különbségeket a laktáz enzim mennyisége/hiánya okozza.

A laktózérzékenység lehet veleszületett kórkép is, de sok esetben fokozatosan, felnőtt korra alakul ki. Kialakulásának több oka is lehet: a genetikai hajlam, az akut emésztőrendszeri fertőzések, vagy krónikus, bélbolyhokat károsító állapotok (például a kezeletlen lisztérzékenység, gyulladásos bélbetegségek) is állhatnak a hátterében.

A laktózérzékenység tünetei

A laktózintolerancia tünetei tej vagy tejtermék fogyasztása után jelentkeznek. Az alábbi tünetek a legjellemzőbbek:

A laktózintolerancia tüneteinek súlyossága általában összefügg az elfogyasztott tej vagy tejtermék mennyiségével. A legtöbb laktózérzékeny ember bizonyos mennyiségű tejet vagy tejterméket még probléma nélkül el tud fogyasztani, ennek mértéke egyénenként változó.

A laktózintolerancia diagnosztizálása

A laktózérzékenység diagnosztizálására több lehetőség is van.

Öndiagnózis

A hivatalos diagnózist gyakran előzi meg a betegek által végzett önmegfigyelés. Hasznos információ lehet orvosának, ha elvégzi a lejjebb felsorolt öndiagnózisos teszteket és ezeknek eredményével keresi fel őt. Azonban fontos tudni, hogy ez nem váltja ki az orvosi vizsgálatokat. A laktózérzékenység vagy annak tünetei mögött súlyosabb betegségek is állhatnak, ezért mindenképp keressen fel egy szakembert, ha feltámad Önben a laktózérzékenység gyanúja, vagy ha fent említett tüneteket érzékeli.

Az öndiagnózis az alábbi módokon történhet:

Az utóbb leírt módszer azonban nem ad egyértelmű eredményt, mivel lehet, hogy a szervezet egy bizonyos mennyiségű laktózt még tolerál.

Hidrogén (H2) kilégzéses vizsgálat

A H2 kilégzéses vizsgálat során éhgyomorra 50 gramm vízben oldott laktózt kell lenyelni. Ezt követően egy műszer segítségével mérik a kilégzett gázok összetételét. A vizsgálat pár órát vesz igénybe és teljesen fájdalommentes. Bővebben itt olvashat róla.

Vércukorvizsgálat

A vizsgálat során a laktózoldatot szintén éhgyomorra kell meginni, a laktózbevitel után 10-15 percenként kell megmérni a vér glükózszintjét. Az eredményeket megvizsgálva látszik, hogy a rossz laktózemésztésű személyeknél lapos függvénygörbét kapunk, míg a laktóz megemésztésére képes személyeknél a görbének jellegzetes csúcsa látható, amit 1-2 óra alatti 50-100%-os emelkedéssel ér el. Azonban mivel ehhez gyakran kell vért venni a betegtől, emiatt helyét napjainkban egyre inkább a kilégzéses teszt veszi át. A cukorbetegség hamis negatív eredményt adhat.

Genetikai vizsgálat

A veleszületett laktózintoleranciát genetikai teszttel is ki lehet mutatni. A mintavételhez anyagot a száj nyálkahártyájából nyerünk, vékony kefével azt megkefélve, tehát a mintavétel teljesen fájdalmatlan.

A laktózérzékenység kezelése

Jelenleg nem tudunk olyan módszerről, amely segítene a laktóz-tolerancia visszaállításában. Mivel a laktózintolerancia az esetleges kényelmetlenségen kívül más egészségi problémákat nem okoz, kezelése a tünetek előfordulásának és súlyosságának minimalizálásából áll. Az alábbi irányelvek mentén érdemes elkezdeni az életmódváltást:

– az étkezés során a laktóz kerülése

– a táplálékbevitel érdekében ennek pótlása

– a kalciumfogyasztás szabályozása

– enzim-helyettesítő használata

Hasznos tudnivalók

Tények

Érdemes tudni, hogy a tejben van a legtöbb tejcukor (1 dl tejben 5 gramm laktóz van), a tejtermékekben kevesebb: 100 gramm túróban 3 g laktóz van, a savanyított (joghurt, tejföl) termékekben még kevesebb, a kefirben a legkevesebb. A friss sajtokban (pl. gomolya és krémsajtok) minimális laktóz található, az érleltekben (füstölt, trappista, ementáli, camembert, penészesek, lágy sajt) pedig szinte semennyi.

Téhvitek

Nemcsak a tehéntej, hanem a kecske- és juhtej is tartalmaz laktózt. A laktózmentes tejben ugyanannyi cukor van, mint a normál tejben (csak lebontva), cukorbetegek és inzulinrezisztanciában szenvedők figyeljenek erre!