Leonardo lézerszállal végzett aranyeres műtét

Leonardo lézerszállal végzett aranyeres műtét

Lézeres beavatkozások aranyeresség esetén:

A diódalézer szállal (1470nm) végzett műtétek ezen területen is előrelépést hoztak. Ezek nagy előnye, hogy általánosan kisebb műtéti megterhelést, kevesebb műtét utáni fájdalmat, gyorsabb felépülést biztosítanak.

Előrehaladottabb, azaz előeső  aranyeresség esetén azonban sem a kúpoktól, kenőcsöktől, sem a gumigyűrűzéstől nem várható jó eredmény. Ilyenkor kerültek elő a „hagyományos”, az aranyerek kimetszésével járó műtétek. Ezeknek az előnye a lézeres aranyérplasztikával (LHP – lézer haemorrhoidoplasty) szemben mindössze az, hogy a kimetszett aranyeres csomó gyakorlatilag rögtön eltűnik, „nincs többet”, míg LHP-nál a hatás nem azonnali, néhány hét elteltével zsugorodik össze az aranyér  Ugyanakkor a hagyományos, kimetszéses műtétek számtalan hátránnyal is rendelkeznek ezen összehasonlításban:

Az új, lézeres aranyérplasztikával (LHP) elkerülhető az előrehaladott aranyerek kimetszése, egy 2-3 mm-es metszésből a lézerszálat az aranyeres csomó belsejébe vezetve, a leadott energiával a kis ereket elzárjuk, roncsoljuk, elpárologtatjuk. Emiatt az „ércsomó” 6-8 hét alatt zsugorodik és felszívódik, visszaáll az eredeti állapot, anélkül, hogy kimetszést alkalmaznánk.

Mivel csak minimális sebek keletkeznek a szúrásoknak megfelelően, ezek gyorsan és jól gyógyulnak.. Mivel nincsenek nagy sebek, nagy nyálkahártya veszteség, ami szűkülethez vezet, a műtét utáni fájdalom és vérzéses szövődmény is lényegesen kisebb. További nagy előnye, hogy egyszerre több irányban (akár 3-4 aranyérnél) is elvégezhető, tehát egy műtéttel az aranyeresség teljes egészében megoldható.

Amennyiben szükséges a lézer szállal kezelt, de erősen megcsúszott aranyereket egy öltéssel magasabban fixáljuk az anális csatornában.

Mivel tökéletes módszer nincs, azért hátrányát is meg kell említenünk: a lézerrel kezelt aranyeres csomók csak a páciensek 80-82 %-ában zsugorodnak össze és szívódnak fel maradéktalanul a műtét során, így néhány esetben előfordul, hogy a kezelést másodszor is ismételni kell, vagy a megmaradt csomókat más módszerrel eltávolítani.

Hátránya, hogy a felhasznált lézer szál egyszer használatos, amit a páciensnek kell megfizetnie. (Jelenlegi ára:305Euró)

Ugyanakkor az előnyök összefoglalva nagyon kecsegtetőek: lényegesen kisebb lehet a műtét utáni fájdalom, kevesebb a vérzéses szövődmény. Egyszerre több irányban is elvégezhető. És ami a legfontosabb: a beteg néhány nap múlva visszatérhet megszokott életéhez, munkájához.

Általában 2 nap lábadozási idő elegendő.