Lézeres beavatkozások

DIÓDA LÉZER HELYE A PROCTOLÓGIAI BETEGSÉGEK ELLÁTÁSÁBAN

Leonardo lézer technika

Műtéti megterhelés csökkentésének igénye létrehozta a minimálisan invazív sebészetet, melyben a lézerek is egyre fontosabb szerepet játszanak.
Alkalmazási területei:
• Aranyér eltávolítása
• Sipolyok, elsősorban magas, nehezen hozzáférhető sipolyjáratok kiirtása
• Dermoid cysta eltávolítása
• Vérző nyálkahártya vérzésének leállítása, elsősorban vérhígítót szedő betegek számára, akik más technikával nem operálhatók.
• Vírusos szemölcsök eltávolítása

Lézeres beavatkozások aranyeresség esetén:

A diódalézerrel végzett műtétek ezen területen is előrelépést hoztak. Ezek nagy előnye, hogy általánosan kisebb műtéti megterhelést, kevesebb műtét utáni fájdalmat, gyorsabb felépülést biztosítanak.

Előrehaladottabb, azaz előeső aranyeresség esetén azonban sem a kúpoktól, kenőcsöktől, sem a gumigyűrűzéstől nem várható jó eredmény. Ilyenkor kerültek elő a „hagyományos”, az aranyerek kimetszésével járó műtétek. Ezeknek az előnye a lézeres aranyérplasztikával (LHP – lézer haemorrhoidoplasty) szemben mindössze az, hogy a kimetszett aranyeres csomó gyakorlatilag rögtön eltűnik, „nincs többet”, míg LHP-nál a hatás nem azonnali, néhány hét elteltével zsugorodik össze az aranyér Ugyanakkor a hagyományos, kimetszéses műtétek számtalan hátránnyal is rendelkeznek ezen összehasonlításban:
Az új, lézeres aranyérplasztikával (LHP) elkerülhető az előrehaladott aranyerek kimetszése, egy 2-3 mm-es metszésből a lézerszálat az aranyeres csomó belsejébe vezetve, a leadott energiával a kisereket elzárjuk, roncsoljuk, elpárologtatjuk. Emiatt az „ércsomó” 6-8 hét alatt zsugorodik és felszívódik, visszaáll az eredeti állapot, anélkül, hogy kimetszést alkalmaznánk.
Mivel csak minimális sebek keletkeznek a szúrásoknak megfelelően, ezek gyorsan és jól gyógyulnak.. Mivel nincsenek nagy sebek, nagy nyálkahártya veszteség, ami szűkülethez vezet, a műtét utáni fájdalom és vérzéses szövődmény is lényegesen kisebb. További nagy előnye, hogy egyszerre több irányban (akár 3-4 aranyérnél) is elvégezhető, tehát egy műtéttel az aranyeresség teljes egészében megoldható.
Mivel tökéletes módszer nincs, azért hátrányát is meg kell említenünk: a lézerrel kezelt aranyeres csomók csak a páciensek 80-82 %-ában zsugorodnak össze és szívódnak fel maradéktalanul a műtét során, így néhány esetben előfordul, hogy a kezelést másodszor is ismételni kell, vagy a megmaradt csomókat más módszerrel eltávolítani. .
Ugyanakkor az előnyök összefoglalva nagyon kecsegtetőek: lényegesen kisebb lehet a műtét utáni fájdalom, kevesebb a vérzéses szövődmény. Egyszerre több irányban is elvégezhető. És ami a legfontosabb: a beteg néhány nap múlva visszatérhet megszokott életéhez, munkájához.

Lézer a végbélsipolyok kezelésében

A végbélsipoly lézeres megszüntetése során csak a sipoly belső, végbélben elhelyezkedő, valamint a külső nyílását metsszük ki elektromos tűvel. A fennmaradó, gyakran több centiméteren a záróizom rétegei között haladó sipolyjáratba ezt követően egy speciális lézerszálat vezetünk, (FiLaC Fistula Probe)mely körkörösen leadott energiája által gyakorlatilag „összehegeszti” a sipolyjárat falát, így teljesen elzárva azt. Ezáltal megszűnik a váladékozás, nincs többet belső „utánpótlás”, a sipolyjárat felszívódik. Ezt követően a belső szájadékot egy dupla öltéssel zárjuk.
Ezen technika hatalmas előnye, hogy nem jár kiterjesztett műtéttel, melynek során korábban ki kellett preparálni a sipolyjárat teljes környezetét, a záróizom roncsolódása miatt széklet tartási rendellenesség tudott kialakulni. Gyors, és gyakorlatilag fájdalommentes felépülést jelent. A keletkező minimális sebek mellett a megszokott életvitel már 1-2 nap után folytatható.
Hátrányaként meg kell említeni, hogy 35-40 %-os a kiújulás az első beavatkozás után, tehát bizonyos esetekben ismételni szükséges. Ugyanakkor ezzel az eljárással 10-ből 6 beteg már egyszeri kezelés után megszabadul a kellemetlen sipolytól, sokkal gyorsabban és kevesebb fájdalommal, mint a hagyományos technikák során bármikor.
Sajnos bármelyik sipoly eltávolítási technikát használják a világban a kiújulás arányaí.30-35%-os
Diódalézerrel ezen elváltozások akár helyi érzéstelenítésben, akár rövid altatásban precízen, célzottan eltávolíthatók, és a végbél bőre is hamar regenerálódik lézerkezelés után.

Dermoid cysta kezelése lézerszállal

A dermoid cystákat, ahogyan a sipolyoknál is leírtuk a fal kitisztítása után a lézerszállal zárjuk.
A vérző nyálkahártyát a vérhígítót szedő betegeknél, a vérzést egy speciális HeLP lézerszállal állíjuk meg. Ennek során áramlásmérő berendezéssel felkeressük az vérzést okozó nyálkahártya vagy vérző aranyeret tápláló ütőeret, és a lézerszállal azt elzárjuk, lézerrel történő érelzárás azonnali és végleges. A vérzés megszűnik. Rossz általános állapotú, egyéb műtétre alkalmatlan betegnél is alkalmazható ez a vérzéselállítás.
A beavatkozás szinte fájdalommentes, amennyiben a beteg fájdalmat jelez, helyi érzéstelenítőt alkalmazunk.

Condylomák műtéti eltávolítása lézerszállal

A nagyszámú végbélnyíláson kívül és belül elhelyezkedő vírusos szemölcsöket , (FiLaC Fistula Probe)szál segítségével altatóorvos jelenlétében éber szedálásban elvégezzük.

Valamennyi lézeres eljárás előnye a lényegesen kisebb fájdalom műtét után, gyorsabb felépülés.
Hátránya a lézerszál egyszer használatos, ezt a betegnek kell megvásárolnia.

A lézer szálak jelenlegi árai:

HelP Procedura Kit: 413 Euró
FiLaC Fistula Prpbe: 280 Euró
LPH Procedura Kit: 305 Euró