GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

Tájékoztató a gyomortükrözés vizsgálatról

A gyomortükrözésről általában

A gyomortükrözés (más néven gasztroszkópia, gastroscopia) a nyelőcső, a gyomornyálkahártya és a nyombél esetleges elváltozásainak felismerésére szolgáló vizsgálat, amit egy hosszú, hajlékony műszerrel (endoszkóppal) végzünk.

A vizsgálat kissé kellemetlen, de nem fájdalmas. Rendelőnkben lehetőség van bódításos gyomortükrözésre is a kellemetlenségek minimalizálása érdekében.

A vizsgálatot konzultáció előzi meg, melynek során az orvos tájékozódik korábbi kórtörténetéről, gyógyszerfogyasztási szokásairól, esetleges gyógyszerérzékenységéről. A gyomortükrözést az orvos és egy asszisztens végzi, rövid ideig tart, általában 5-10 percet vesz igénybe. Nemcsak képi diagnosztikára, hanem szövetminta vételére is sor kerülhet, ami szintén fájdalmatlan.

A gyomortükrözésről bővebben itt olvashat.

Felkészülés a vizsgálatra

Nagyon fontos, hogy a vizsgálatkor ne legyen felső légúti meghűléses betegségünk (nátha, influenza, torokgyulladás), mert ilyen esetben az akadálytalan orrlégzés hiánya miatt a vizsgálat sokkal kellemetlenebb lesz, vagy fulladásérzés miatt el sem végezhető. Megbetegedés esetén tehát inkább halasszuk el a vizsgálatot, kérjünk új időpontot.

Teendők a vizsgálat előtt

A vizsgálat előtt általában a felsőruházatot (pulóver, zakó stb.) le kell venni és amennyiben öv, szoros szoknya vagy nadrág van a páciensen, ezt célszerű kigombolni vagy meglazítani. Erre azért van szükség, mert a levegő befújásakor a has kissé felpuffad, a szoros ruhadarab által okozott feszülés kellemetlen, fájdalmas lehet.

Bódításos gyomortükrözés esetén kísérőt is kell hozni! A vizsgálatot követően 1 órás megfigyelés szükséges, utána a páciens a kísérőjével távozhat, aznap már nem vezethet.

Tájékoztató letöltése.