Végbélrepedés

Végbélrepedés más néven fissura

Szinte minden beteg kész diagnózissal érkezik a rendelőben, hogy neki aranyere van. Azonban a gondos kikérdezés során már kiderül, hogy a székelésnél vagy közvetlenül  utána fellépő fájdalom oka nem aranyé-hiszen az aranyeresség egy fájdalmatlan betegség-hanem végbél repedése van, melynek lényege egy a végbélgyűrűben hosszanti irányban húzódó, nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyuló seb.

Kialakulásában fontos a kemény széklet, vagy éppen az ismétlődő hasmenés, esetleg a, bizonyos ételekre való intolerancia, (elsősorban tejre) vagy a beteg számára még ismeretlen gyulladásos bél betegség, de fontos tényezője a stressz is.

Mechanikai igénybevétel, az anális közösülést folytatóknál, ahol  szexuálisan terjedő betegségek is okoznak nem gyógyuló sebeket a végbélnyílásban

Az erős, állandó szúró fájdalommal, vérzéssel járó állapot fennmaradásában fontos a záróizom fokozott tónusa, feszülése. Emiatt minden egyes székelésnél újból és újból felszakad a seb. Munkahelyi, magánéleti feszültség megléte gyakran  esetben megfigyelhető ennél a betegségnél.

A repedés hosszas fennállása a végbél záróizom szűkületéhez, hegesedéséhez, deformálódásához, tartós károsodásához vezethet. A hámosodni nem tudó seb két oldalán, kívül és belül szövet többlet alakul ki, egy súlyzót tudunk így elképzelni, ahol a repedés a súlyzó kapaszkodó vasa, a két szövet a 2 súly rajta. Így a seb végképp nem tud drenálódni, gyógyulni, sőt sokszor a gyulladás a mélyebb rétegek felé is vezetődik. Ezt már krónikus végbél repedésnek nevezzük.

Gyakran találkozunk a páciens életét megkeserítő, gondolatainak állandóan a középpontjában álló fájdalommal, melyet a gyógy hajlamot nem mutató végbél seb okoz is, mely hosszas, ismételt kezelés ellenére is fennáll.

A terápia lényege először kideríteni a repedés okát. Amennyiben ez olyan egyszerű, hogy  pl.  étel intolerancia tarja fent és az adott étel elhagyásával a seb néhány nap alatt gyógyul, akkor ez a betegnek is az orvosnak is nagy sikerélményt jelent.

Körbeforgó fejes 3D ultrahanggal azt is látjuk, hogy a felszínen láthatatlan szövet mélyén mi tartja fent a sebet, miért képtelen hámosodni.

Krónikus, nem gyógyuló repedéseknél eltávolítjuk ambulánsan néhány perc alatt helyi érzéstelenítésben elektromos kaccsal, vértelenül, a repedés külső és belső szélén nőtt növedékeket, esélyt adva a gyógyulásra.

Igen nagy fájdalmat okozó egyéb terápiára ellenálló repedésnél szintén ambulánsan 3 perc alatt elvégezzük a belső záróizom alsó egyharmadának átmetszését, amitől az állandó fájdalom azonnal megszűnik, a beteg szinte el sem akarja hinni, hogy a hónapok óta tartó fájdalom megszűnt. Az anatómia alapos ismeretével, a műtét helyes elvégzésével, széklet tartási rendellenesség nem tud kialakulni.

A végbélrepedés gyógyításával klinikánkon kitűnő eredményeket értünk el.