Végbélsipoly

MI A VÉGBÉLSIPOLY?

Kialakulásának oka a bélfal izomrétegei között elhelyezkedő mirigyek gyulladása. A gyulladás okozta genny távozni igyekszik, utat tör magának a végbél melletti szövetekben és a bőrfelszín felé ürül, gennyes váladékozással jár. A sipoly a végbélnyílás belsejét a külvilággal köti össze, amit úgy kell elképzelni, mint ha üreges szalmaszálat dugtak volna a végbél mellőli bőrből a végbélbe, aminek fala folyamatosan váladékot termel, amit a beteg az alsóneműn megjelenő 1-1 sárga gennycsepp formájában észlel.

A járat be is gyulladhat, ilyenkor kellemetlen fájdalom lép fel elsősorban ülésnél.

Amennyiben hirtelen erős fájdalom jelentkezik láz, hidegrázás kíséretében, ott már a genny nem tudott kiürülni, felgyűlt, feszíti a környező szöveteket, ezt a sipoly akut állapotának tartjuk, tályognak nevezzük.

Persze történhet fordítva is kialakul egy fájdalmas gennygyülem, tályog, mely kiürült, sipoly hátrahagyásával „gyógyul”.

Amennyiben az orvos tályogot diagnosztizál azonnali felnyitás szükséges, a genny kibocsátásával. A beteg fájdalma megszűnik. A megoldás NEM antibiotikum adása!!

DIAGNÓZIS

Megkülönböztetünk nyálkahártya alatti, izom közötti, záróizmon keresztül vezető, magas, izom feletti, ill. izmokon kívüli sipolyokat.

Az esetek nagy részében a sipoly lefutása ambuláns körülmények között feltérképezhető.

A sipoly pontos lefutását 3D végbél ultrahanggal derítjük ki, a pontosabb feltérképezéshez hidrogénperoxidot adunk a járatba, ami azt fehér színűre változtatja. Az eljárás teljesen fájdalmatlan.

Amennyiben a járatot tapintottuk, láttuk a lefutását ultrahanggal, abba 2 db. igen vékony fonalat helyezünk be szonda segítségével, ami a normális életvitelt semmiben nem akadályozza (spot, terhesség, uszoda,  stb.).

Amennyiben a járat magasra megy, többszörös, környezete gyulladt, szükséges a gyulladásos bélbetegség kizárása érdekében minden esetben elvégezni a vastagbél tükrözést szövettani mintavétellel a bél nyálkahártyából.

A sipolyba vezetett vékony fonalak folyamatosan kivezetik a váladékot, tehát a fájdalmas tályog nem alakul ki, és a fonalazást követően kb. 3 hónap múlva a teljes sipolyt eltávolítjuk, azaz sipoly kiirtást végzünk, rövid altatásban a műtőben.

Ennek lehetséges változatit lsd. a MŰTÉT-ek pont alatt