Végbélviszketés

Mi a végbélviszketés? Kérdésükre válaszolunk

 

Az egyik legkellemetlenebb, elhúzódó panaszt okozó állapot lehet. Számtalan kiváltó tényezőt kell vizsgálni, sajnos az esetek negyedében az ok nem fellelhető. A lakosság 5 %-át érintő elváltozás, a férfiaknál kétszer gyakrabban fordul elő. A viszketés maga „csak” tünet, amelynek hátterében végbéltájéki, vastagbél eredetű, vagy bőrgyógyászati ok lehet. De melyik?  És milyen szakrendelésen jelentkezzen először a beteg? És ha a bőrgyógyász és a proctológus sem találja a kiváltó okot, akkor mi a teendő? Ezekről a problémákról és a  gyógyuláshoz vezető útról szeretnék tájékoztatást adni.

 

Tehát, ha a betegnek viszket a végbélnyílása, akkor mit tesz először? Elmegy a bőrgyógyászatra, ami egyébként helyes is, hiszen ha egyértelműen bőrgyógyászati baja van, akkor gyors segítséget kaphat. Azonban ez igen ritkán fordul elő, mert az esetek döntő többségében a viszketést valamilyen végbéltájéki betegség, elváltozás /esetleg banális okok pl: nedves törlőkendő használata, nem megfelelő tisztálkodás/ okozza. Ne feledkezzünk meg azokról a belgyógyászati bajokról sem, amelyek szintén bőrviszketést idézhetnek elő. Ilyenek a májzsugor, a vesebetegségek, vérképzőszervi okok, cukorbetegség, daganatok.

Látható, hogy érdemes jó néhány dolgot előre tisztázni…

Azonban maradjunk a proctológiánál és ezen belül is a végbélviszketésnél. Haladjunk sorban az egyszerűbben megoldható problémától a „ komolyabb” betegségek felé.

 

Először is beszéljünk a higiénés problémákról: nagyon gyakran a viszketés egyetlen oka a nem megfelelő tisztálkodás. Ugyanis ha a beteg székelés után nem mossa ki zuhanyrózsával a végbélnyílását hanem csak WC papírral törli meg, akkor a végbélnyílásban székletmorzsák maradhatnak, amelyek a bennük levő bontó enzimek által állandó bőr irritációt okozhatnak és az irritált bőrben a baktériumok és gombák sokkal könnyebben elszaporodhatnak. Különösen érvényes ez azokra, akiknek bőraranyerük / caruncula/ van, az ilyen végbélnyílások a széklelést követő lemosás nélkül tényleg nem tarthatók tisztán. A nagyobb „bőraranyeresek” fehérneműje sokszor bánja, hogy csak WC papírral tisztálkodott a tulajdonosa.

 

Mit tehetünk mi magunk a panaszok megszüntetése érdekében?

Hangsúlyozom, hogy a viszketés miatt  proctológiai vizsgálat szükséges, itt csak a vizsgálattól független praktikákról írok.

Az alább felsorolt tanácsok együttes betartása hozhat eredményt.

Tehát:

  1. A szappan használatának kerülése / a szappan szárítja, zsírtalanítja, irritálja az amúgy is irritált bőrt/
  2. Székelés után vízsugárral történő mosakodás
  3. Hajszárítóval való hajszárítás. A törülközővel való dörzsölést kerüljük, ugyanis az idegvégződéseket ingerületbe hozva fokozza a viszketést.
  4. Laza pamutruha viselése. A farpofákat szorosan összefogó öltözet pl. szűk farmer viselése kerülendő.
  5. A farpofák közé gézlapot helyezni, mely az izzadságot felszívja és egy-két óránként kicserélni.
  6. Tartózkodni az illatosított porok használatától. A szárító, fertőtlenítő porok használata előnyös lehet.
  7. Tartózkodni a krémek használatától, hacsak nem szakember írta fel azokat.
  8. Normális bélműködés biztosítása/ erről még a későbbiekben lesz szó/
  9. A végbélnyílás vakarásának kerülése. Súlyos esetben a beteg éjszaka viszketésre ébred, vagy fel sem ébred, hanem félálomban „szétvakarja” a bőrét és sohasem fog meggyógyulni. Ezért az enyhébb esetektől eltekintve érdemes éjszakára pamutkesztyűt viselni
  10. Fűszeres ételektől, citrátféleségektől, kávétól tartózkodni.

Bizonyos ételek , italok valószínűleg  a széklet pH-ját megváltoztatva okoznak viszketést, elhagyásukkal esetleg megszűnnek a panaszok. Ehhez türelem, kitartás, diétás napló vezetése is szükséges lehet. Melyek ezek az ételek, italok, élvezeti szerek: Cola, tej, tejtermékek, alkohol, különösen a sör és bor, paradicsom, paradicsomos készítmények, pl: ketchup, sajt, csokoládé, dió.

 

A cigarettázás is végbélviszketéshez vezethet, a belső záróizom tónusát csökkentve a nyálkahártyából való szivárgást segíti elő, folyamatos nedvességet fenntartva /lásd később/.

Az előzőekben a paciensek által befolyásolható tényezőkről, életmód változtatásokról  beszéltünk,  most jöjjenek a konkrét betegségek, problémák. Az eddig leírtakat akár orvosi vizsgálat nélkül is megpróbálhatnánk, azonban azt nem tudhatjuk a háttérben nincs-e konkrét anatómiai elváltozás, betegség. Ezért javasolt proctológiai vizsgálatra jelentkezni, az elhúzódó öngyógyítás kifejezetten káros lehet, ha pl. a kiváltó okok között egy rákos daganat van.

 

Folytatva a nedvesedést, amelyet nyirkos anusnak is neveznek, a belső záróizom tónusának csökkenése, a béltartalom minimális szivárgása tart fenn gyakorlatilag folyamatosan. A nyirkos környezetben a bőr felázik, macerálódik, benne a gombák, baktériumok könnyen elszaporodnak. A fent leírt táplálkozási szokások a záróizom gyengeségét tovább ronthatják, erre érdemes odafigyelni. Intimtorna az izomtónust fokozhatja, alacsony tisztító beöntések a székletet több órára, akár egy napra is „eltüntetik” a környékről. Az egyik leggyorsabb eredményt hozó praktika, ha a nedvességet a farpofák közé helyezett és gyakran szárazra cserélt gézlappal próbáljuk csökkenteni.

 

Gyakran előforduló ok az anus környéki gombásodás, különösen közös fürdőkbe, uszodába járók körében. Meleg, párás időben az összefekvő területeken, hajlatokban, farpofák között könnyedén támad a gomba. Antibiotikum vagy szteroid szedése mellett is sokszor elszaporodnak. Cukorbetegség, immungyengeség, kövérség szintén nem meglepő a betegek között. A sok édességet fogyasztók is számíthatnak „gombatámadásra”. Népszerű képviselőjük a sokak által ismert Candida albicans. Természetesen a baj nem jár egyedül, a gombás bőr ekcémára hajlamosít, másodlagosan egyéb kórokozók is megtelepedhetnek rajta.

A bélférgesség könnyebben kezelhető, csak gondolni kell rá. A közösségbe járó gyerekek a legérintettebbek, a felnőttek általában tőlük fertőződnek meg. A féreg / pl. Enterobius vermicularis / a vakbélben, vagy a vastagbél kezdeti szakaszán él napközben, aztán éjszaka lemászik a vastagbélcsatornán keresztül a végbélnyílásba, itt a petéiket a bőrredőkbe rakják le. A viszketési ingerre a beteg vakarni kezdi a bőrét, majd a fertőzött kezével a peték a szájon keresztül ismét a bélcsatornába juthatnak. A petéket a végbélnyílás mellől a bőrkenetből lehet kimutatni. A betegség egyik jellemzője, hogy főként éjszakánként ágy melegben okoz viszketést. Féreghajtóval, ami természetesen a panaszmentes családtagokra, a velük egy háztartásban élő /kutya, macska/ háziállatokra is vonatkozik, könnyedén kiirtható.

 

Az aranyérbetegség III-IV. stádiumában az egyik vezető tünet lehet. A III. stádiumú aranyér minden székelésnél, illetve székeléstől függetlenül felállásnál, guggolásnál is megjelenik a végbélnyílásban, így a kifordult nyálkahártya váladéka viszketést tart fenn. A IV. stádiumban levő aranyér folyamatosan a végbélnyíláson kívül helyezkedik el váladékot termelve, a fehérneműt szennyezve.

 

A végbélrepedés / fissura ani/  sokszor mint az ereszcsatorna  a nyálkahártya váladékát a külvilág felé vezeti, ezzel viszketést tartva fenn / nedves anus/.

 

A bőraranyér /caruncula/ miatt higiénés problémák jelentkezhetnek, természetes következmény a bőrirritáció.

 

A vastagbél rákos megbetegedésének sokszor az egyetlen tünete lehet a végbélviszketés, a daganat nem a szokásos tünet együttessel jelentkezik / mint a vérzés, székelési habitus megváltozása /. Ha a végbéltükrözés során nem találunk konkrét kiváltó okot a viszketésre, akkor mindenképpen érdemes az egész vastagbelet átvizsgálni / colonoscopia/.

 

A condylomáról / vírusos nemi szemölcs/ már egy másik cikkben részletesen írtam, állandó jelenlétükkel folyamatos nedvesedést, irritációt okoznak. Amíg nem távolítjuk el a szemölcsöket, addig nem számíthatunk a panaszok megszűnésére.

 

Az eddig felsoroltak mind valamilyen konkrét betegséget jelenítenek meg, melyeket oki terápiával tudunk kezelni, de mi a teendő azzal a bizonyos 25 százaléknyi beteggel akiknek a viszketés kiváltó okát nem tudjuk felderíteni.  A hosszasan alkalmazott konzervatív kezelés ellenére is maradnak befolyásolhatatlan makacs viszketések, ahol nyugtatók adása, pszichiáter bevonása a gyógyításba, illetve önszuggesztió alkalmazása segíthet, melynek napjainkban számtalan módszere ismert.