GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

(H2) Hidrogén kilégzési teszt

Leírás:

A hidrogén kilégzési teszt egy olyan fájdalommentes, noninvazív diagnosztikai módszer, mely a kilégzett levegőben a rosszul felszívódó szénhidrátok emésztése során képződő (H2) hidrogén gáz detektálására szolgál. Többféle állapotról nyújt felvilágosítást aszerint, hogy milyen anyagot itatunk meg a beteggel. A hidrogén kilégzési vizsgálat abból áll, hogy egy tesztoldatot itatunk a pácienssel, ennek elfogyasztását közvetlenül megelőzően és azt követően meghatározott időközönként megvizsgáljuk a páciens lélegzetének hidrogén tartalmát. A kapott eredmény segítségével többféle betegség, illetve állapot ismerhető fel. Az alábbiakban a laktózzal, a laktulózzal, fruktózzal és a keményítővel végzett hidrogén kilégzési teszt menetét mutatjuk be.

Laktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt

A laktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt alkalmas a laktózérzékenység detektálására. A laktózérzékenységről (más néven a tejcukor lebontási képtelenségről) röviden: a tejcukor (laktóz) egy glukózból és galaktózból álló úgynevezett diszaharid, melynek lebontásához laktáz enzimre van szükség. A diszaharidok csak kettébontott állapotban tudnak felszívódni a vékonybélből. A laktáz enzim hiányában a tejcukor (azaz laktóz) nem bomlik le, nem tud felszívódni a vékonybélben és a vastagbélbe jut, ahol baktériumok bontják le. A lebontás során hidrogén szabadul fel, mely a vérbe felszívódik, a véráram útján a tüdőbe jut, ennek a detektálása történik a műszer segítségével.

Laktulózzal végzett hidrogén kilégzési teszt

A laktulózzal végzett hidrogén kilégzési teszt alkalmas a táplálék vékonybélen való áthaladási idejének (vékonybél vagyorocoecalis tranzitidő) meghatározására, valamint a vékonybélben kórosan elszaporodott baktériumok (kontaminált vékonybél szindróma) indirekt kórismézésre.

A laktulóz egy diszacharid, olyan cukorszármazék, amit csak a bélbaktériumok tudnak elbontani, a vékonybél emésztőenzimei nem bontják, így gyakorlatilag változatlan formában jut el a vastagbélbe. Hatását a vastagbélben fejti ki, ahol a bélbaktériumok hatására rövid szénláncú karbonsavak, elsősorban tejsav és ecetsav, továbbá metán és hidrogéngáz keletkezik belőle.

A hidrogén kilégzési vizsgálat eredményének értékelése következőképp zajlik ebben az esetben: a vékonybélen történő áthaladás időpontját, azaz a tranzitidőt a 20 ppm határérték feletti koncentrációváltozás megjelenésének időpontja adja. A normális tranzitidőt egészséges kontrollcsoporton végzett vizsgálattal lehet meghatározni. Átlagos időtartama általában 120 perc körül szokott lenni. Ha a glükózzal végzett H2-gáz kilégzési teszt is kóros, azaz a kontrollértéknél rövidebb időt mutat, az a vékonybél bakteriális kontaminációját jelzi, míg ha normális, akkor a tranzitidőt mérjük.

Fruktózzal végzett hidrogén kilégzési teszt

A fruktózzal végzett hidrogén kilgzési teszt a fruktózintolerancia kiszűrésére szolgál.

Fruktózintoleranciaként emlegetett betegség a fruktóz malabszorpció (emésztési, felszívódási zavar). Az öröklött formánál ez jóval gyakoribb Ez esetben a fruktóz különböző, átmeneti vagy tartós okok miatt a vékonybélben nem bomlik le és nem szívódik fel, ezért a vastagbélbe kerül, és ott a bélbaktériumok megerjesztik Ennek során savak és gázok keletkeznek, amik a puffadásért, hasi fájdalomért, hasmenésért felelősek.

Előfordulhat gyengeség, fáradtság, vérszegénység is. A kezelés alapja itt is a fruktóz tartalmú ételek kiiktatása az étrendből. A fruktózzal végzett H2-gáz kilégzési tesztvizsgálat alkalmas ennek a típusú a fruktóz intoleranciának (pontosan fogalmazva malabszorpciónak) a kórismézésre. . Fruktózmentes étrenddel a betegség jól kezelhető

Keményítővel végzett hidrogén kilégzési teszt

A keményítővel végzett hidrogén kilégzési teszt eredménye a hasnyálmirigy állapotára, annak működésére utal. A hasnyálmirigy amiláz enzime bontja a keményítőt, a bomláskor keletkező hidrogén mérhető.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A hidrogén kilégzés vizsgálatot éhgyomorra (min. 6 órás éhezést követően) kell végezni. A megelőző 12 órában sem a dohányzás, sem a mentolos ételek, italok (pl. rágógumi, cukorka) fogyasztása, fogkrémmel történő fogmosás nem megengedett. A vizsgálat előtt a szájüreget és a garatot fertőtlenítő oldattal végzett öblögetéssel, ill. gargalizálással fertőtleníteni kell.

A beteg az első, éhgyomorra történt H2 kilégzést követően 300 ml vízben feloldott 20 g laktulózt vagy 75 g szénhidrátot (laktóz, glükóz, fruktóz) elfogyaszt, melyet követően 120 illetve 180 percen át 20 percenként újabb kilégzéseket végez. A kilélegzett levegő H2-gáz tartalmát megmérjük, és a méréseket kiértékeljük. Kiértékelés: az alapértékhez viszonyított H2-gáz koncentráció-változást értékeljük. A >20 ppm (pars per million) érték a kóros állapotot jelez.

Előkészítés:

Bővebb tájékoztatót a vizsgálat menetéről és az ahhoz tartozó felkészülésről itt olvashat – az oldalon letölthető útmutatót is talál.