GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

Ilyen egy proktológiai vizsgálat a Gastromed Centerben

Leírás:

A proktológiai vizsgálat különböző poziciókban történhet. Lehetséges pózok:

– térd-könyök helyzetben, azaz négykézláb

– térd-mellkas helyzetben, úgynevezett kőmetsző helyzetben

– ahogyan a nőgyógyászati vizsgálat történik

– bal oldalfekvő helyzetben

A rendelőben bal oldakfekvő helyzetet részesítjük előnyben, talán ezzel a pozicióval kímélhető leginkább a betegek szeméremérzete, de fontos szempont az is, hogy az idősebb, vagy rossz keringésű, esetleg súlyfelesleggel rendelkező betegeknek nehézkes lehet a négykézláb állás. A proktológiai vizsgálat közben pácienseink az előttük lévő monitoron keresztül a vizsgálat teljes menetét, illetve a talált elváltozást is láthatják.

A proktológiai vizsgálat során használt eszközöket, az alkalmazott módszereket az alábbiakban ismertetjük.

Az anális, perianális tájék megtekintése

A kórelőzmény felvétele és a tünetek kikérdezése után megtekintjük az anális és perianális tájékot. Már ekkor sokféle proktológiai és bőrgyógyászati megbetegedés láthatóvá válik. Felfedezhetőek például a bőraranyerek, végbélrepedések, kóros járatok külső nyílásai, végbél körüli tályogok, condylomák, végbél körüli trombózis, hegek, deformitások.

Végül a pácienst préselésre szólitjuk fel: ilyenkor előtűnik a külső aranyerek lilás hálózata, illetve a nyálkahártya vagy aranyér előesése.

Rectális digitális vizsgálat (RDV, ujjal való végbélvizsgálat)

Ez a proktológiai vizsgálat a jobb kéz második ujjának bevezetésével történik. A szakorvos gumikesztyűt visel, amit a vizsgálat előtt vazelinnal sikamlóssá tesz kívülről. A beteget előzőleg figyelmeztetjük, hogy az ujj bevezetése székelési inger érzetét okozhatja, ez a reakció teljesen normális.

A rectális digitális vizsgálattal megítélhető a záróizomzat tónusa. A beteget szorításra szólítjuk fel, hogy az izomerőről is tájékozódjunk, különösen ha a panaszok között kontinencia problémák szerepelnek. A területet körbetapintva a prosztata nagyságáról, konzisztenciájáról, esetleg göbös voltáról tájékozódunk. Nőknél a  méhnyak, illetve a végbél felé bedomborodó méhtest jól tapintható. Az ujj körbeforgatásával tapinthatók az anopapillák, daganatok, polypok, trombózisok és egyéb növedékek (pl. condyloma). Itt jegyezném meg, hogy az aranyerek nem kitapintható képletek, tehát endoszkópos vizsgálat nélkül az aranyér diagnózisát nem lehet felállítani!

Eszközös vizsgálatok

A következő lépés az anoszkóp bevezetése. Ez a 6-12 cm hosszú műszer a végbél utolsó szakaszán elhelyezkedő betegségek (aranyerek, repedések, anopapillák, polypok, stb.) vizsgálatára, illetve a beavatkozásnál a müszerek bevezetésere szolgál.

A következő lépés a rektoszkópia  elvégzése. Minden esetben kötelezően elvégzendő, még akkor is ha a beteg panaszait az anoszkóppal talált elváltozás igazolja, hiszen nem tudhatjuk hogy ezen magasság felett nem találunk-e végbéltumort, polypot. A rektoszkóp 30 cm hosszú merev eszköz, amelynek bevezetése az ampulláig vakon történik, innen a szem ellenőrzése mellett a belet mindig levegővel feltágítva vezetjük az eszközt, ügyelve arra, hogy a bélfalat erőszakosan sohase nyomjuk, a hajlatokat finoman kövessük. A vizsgálat így a legkisebb fájdalommal és a legnagyobb biztonsággal elvégezhető. A beteget a vizsgálat kezdetén figyelmeztetjük arra, hogy a levegőbefúvás következtében feszítést érez. Fájdalom esetén jelezzen, de hirtelen mozdulattal ne reagáljon, hiszen a bél fala átszakadhat. Az eszköz felvezetése után körkörös mozdulatokkal kifelé haladunk. A bélfal állapota jól megítélhető, a talált elváltozásokból biopsziás kanál segítségével anyag nyerhető szövettani vizsgálat céljára.

A vizsgálat 1-2 perc alatt könnyedén elvégezhető, szinte fájdalmatlan. Ezek a vizsgálatok előkészítést nem igényelnek.

A proktológiai viszgálat szabályai, a proktológiai betegségek fő tünetei

A rektoszkópos vizsgálat szabályai: Légy gyors, minimális levegőbefúvással végezd, asszisztens mindig legyen jelen, finoman, könnyedén dolgozz, vizsgálat alatt vond el a beteg figyelmét, tartsd szóval. Ezeket a szabályokat mindig szem előtt tartjuk a proktológiai vizsgálat során.

A coloproktológiai betegségek tünetei a vérzés, fájdalom, végbél viszketés, váladékozás, diszkomfort érzés, székrekedés, hasmenés, inkontinencia.