GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

Részleges vastagbéltükrözés (szigmoidoszkópia) vizsgálat

Célja:

A részleges vastagbéltükrözés – más néven szigmoidoszkópia – a végbél és a vastagbél alsó szakaszának vizsgálatára szolgál. Célja lehet többek között a végbél és a vastagbél utolsó szakaszakaszának ellenőrzése, anatómiai rendellenességek felismerése, a már korábban erről a szakaszról eltávolított polypus helyének ellenőrzése. Ezt a részleges vizsgálatot korábban elvégzett teljes vastagbéltükrözésnek kell megelőznie.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A részleges vastagbéltükrözés vizsgálat első részében a kezelőorvossal való konzultáció zajlik, ezért az első vizsgálat előtt érdemes átgondolni a tünetek jellemzőit (gyakoriság, erősség, köthető-e valamihez – pl. étkezés, életmód). Korábbi leletek átnézésére és esetleges kérdések tisztázására is sor kerül, tehát ha kérdései vannak, azokat is érdemes előre összeírni. Az első vizsgálat folyamán az orvos anamnézist készít, ehhez több kérdést tesz fel, a jelenlegi gyógyszerfogyasztásról és a családban előfordult betegségekről. Ezután következik a részleges vastagbéltükrözés vizsgálat.

A vizsgálat alatt a páciens oldalfekvésben, felhúzott lábakkal helyezkedik el a vizsgálóasztalon. A vizsgálatot szakorvos végzi. A szigmoidoszkópia során a végbélnyíláson keresztül egy vékony csövet helyeznek fel, mely lehetővé teszi a bélfelületek szemmel történő vizsgálatát. A vizsgálat pár percet vesz igénybe – maximum kellemetlen lehet, de fájdalmas nem.

Előkészítés:

A részleges vastagbéltükrözés különösebb előkészületet nem igényel. Amennyiben a végbélben széklet található, a páciensnek kúpot helyeznek fel, ez segíti az azonnali ürítést és garantálja a vizsgálat eredményességét.