GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

Vércukor terhelés vizsgálat (OGTT) 4 vérvétellel

Célja:

A vércukor terhelés vizsgálat (más néven OGTT – orális glükóz tolerancia teszt) a panaszokat még nem okozó cukorbetegség, az azt megelőző állapotok (csökkent glükóztolerancia, inzulinrezisztencia) és a terhességi cukorbetegség szűrésére szolgál. Ez utóbbi esetben az anyát és a magzatot egyaránt veszélyeztető cukorbetegség olyan nőknél alakul ki a várandósság során, akik azt megelőzően egészségesek voltak. A terhességi cukorbetegség kizárására a vércukor terhelés vizsgálatot a terhesség 28. hetében mindenkinél elvégzik.

A vizsgálat elvégzése tilos, ha az éhgyomri és/vagy az étkezés utáni vércukorértékek alapján a cukorbetegség diagnózisa felállítható.

A vércukor terhelés vizsgálat során kapott eredmények alapján megítélhető a szénhidrát-anyagcsere állapota. Gyógyszerezéssel és/vagy megfelelő diétával, életmódváltással az enyhe eltérések még visszafordíthatóak, illetve szinten tarthatóak, kezelés nélkül azonban a cukorbetegséget megelőző állapotok is cukorbetegséghez és egyéb szövődményekhez vezethetnek. Mivel a cukorbetegség nem gyógyítható, ezért különösen ajánlott a vércukor terhelés vizsgálat elvégzése azok számára, akik a veszélyeztetettek csoportjába tartoznak.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat első lépése az éhgyomorra történő vérvétel, az éhgyomri vércukorszint meghatározása érdekében. Ezután 75 gramm glükózt tartalmazó oldatot készítünk, ezt pár percen belül kell elfogyasztani, majd legfeljebb pár korty vízzel leöblíteni.

A vércukorszint meghatározása ezután vénás vérből a 60., a 90, és a 120. percben történik, tehát összesen négy vérvételre kerül sor 2 óra alatt. Ezt a 2 órát nyugalomban kell eltölteni, enni, inni nem lehet. Rendelőnk várójában lehetőség nyílik olvasásra, tévézésre. Várótermünk korlátozott befogadóképessége miatt kérjük, hogy maximum egy kísérőt hozzon magával.

A vizsgálat nem fájdalmas, mindössze 4 tűszúrással jár. Évtizedes szaktudással rendelkező nővéreink gondoskodnak arról, hogy az egymást követő vérvételek ne okozzanak megterhelést pácienseink számára.

A vércukor terhelés vizsgálat végeztével bőven fogyasszon folyadékot, ekkor már étkezni is lehet. Érdemes némi reggelivel vagy harapnivalóval készülni, mert sok páciensnek leesik a vércukorszintje a vérvételt követően. Más mellékhatásra nem lehet számítani.

Előkészítés:

A terheléses vércukor vizsgálat előtti napon vacsorázni lehet, ennek időpontja ideális esetben 18-19 óra. Ezután enni már nem szabad, szénsavmentes vizet lehet inni, a szokásos gyógyszereket be lehet venni.

A vizsgálat napján éhgyomorra kell érkezni:

 • – kávé, tea, gyümölcslé, tej nem fogyasztható
 • – gyógyszer nem fogyasztható (kivéve, ha a kezelőorvos külön kéri)
 • – felkelés után legalább 1 pohár szénsavmentes vizet fogyasszon el.

Jó, ha tudja:

Kinek ajánljuk a vércukor terhelés vizsgálat elvégzését?

 • – mindazok számára, akiknek családjában előfordult szénhidrát-anyagcserezavar (pl. cukorbetegség)
 • – kezelőorvos döntése alapján, bármilyen szénhidrát-anyagcserezavar gyanúja esetén. Erre az alábbi panaszok és tünetek utalhatnak:
  •     – nagy mennyiségű folyadékfogyasztás
  •     – bő vizeletürítés
  •     – fogyás vagy hízás
  •     – fokozott szőrnövekedés
  •     – felnőttkori akne
  •     – rendszertelen menstruáció
  •     – nehezített teherbeesés
  •     – PCOS (policisztás ovárium szindróma)
  •     – étkezéssel összefüggő kirívó hangulatingadozások
  •      – kóros éhgyomri vércukorszint
 • – terhesség esetén, terhességi cukorbetegség kizárásának céljából (24-28. hét)
 • – diagnosztizált állapot kezelésének ellenőrzése esetén elengedhetetlen
 • A Gastromed Center által végzett vércukor terhelés vizsgálat leírása, annak menete, célja és további hasznos információk felsorolása olvasható oldalunkon.

Lelet:

Az éhgyomorra vett vér cukorszintjének meghatározása és a glükózt tartalmazó folyadék elfogyasztása után 2 órával újra megmérik a vér cukorszintjét. Külön kell tárgyalni a magas éhgyomri glükóz, a csökkent glükóz tolerancia és a cukorbetegség fogalmát. Magas éhgyomri vércukorszint esetén az érték meghaladja a normál éhgyomri értéket, de még nem meríti ki a cukorbetegség fogalmát.

Emelkedett éhgyomri glükózszintről akkor beszélünk, ha az éhgyomri plazma glükóz értéke 6,1 mmol/l vagy magasabb, de nem éri el a 7,0 mmol/l-t.Csökkent glükóz tolerancia esetén ugyanez az eredmény 7,8 mmol/l és 11 mmol/l közé esik. Ha a kapott eredmény meghaladja a 11 mmol/l-t, akkor cukorbetegségről beszélünk, amelyet kezelni kell. Csökkent glükóz toleranciából kialakulhat cukorbetegség, de a dietetikus által beállított diétával és rendszeres testmozgással a vércukorszint visszaállítható a normális értékre.  Az IGT összefüggésbe hozható szívbetegségek kialakulásával, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni.