GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

Gyomortükrözés (felső tápcsatornai tükrözés, gastroscopia)

Célja:

A gyomortükrözés (más néven gastroscopia, felső tápcsatornai tükrözés) a gyomor és a nyelőcső, valamint a nyombél legelterjedtebb, manapság legkorszerűbbnek számító vizsgálóeljárása. Szinte teljesen kiszorította a klasszikus gyomorröntgent. Bizonyos esetekben, amikor például a nyelőcső működését, a gyomor ürülését szeretné az orvos megismerni, elvégzik még a nyelésröntgent, de a gyomor- és nyombélfekélyek kimutatására, a reflux és az egyéb gyomorpanaszok kivizsgálására elsősorban a gyomortükrözés ajánlott. Láthatóvá teszi a nyelőcső, a gyomor és a nyombél nyálkahártyáján lévő elváltozásokat, elsősorban fekélyeket, daganatokat, polypokat. A gastroscopia szövetminta vételére is alkalmas.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálatot konzultáció előzi meg, melynek során az orvos tájékozódik korábbi kórtörténetéről, gyógyszerfogyasztási szokásairól, esetleges gyógyszerérzékenységéről. A gyomortükrözést az orvos és egy asszisztens végzi, rövid ideig tart, általában 5-10 percet vesz igénybe. Nemcsak képi diagnosztikára, hanem szövetminta vételére is sor kerülhet, ami szintén fájdalmatlan.

A gyomortükrözés elvégzéséhez a betegnek a bal oldalára kell feküdnie, felhúzott térdekkel. Az ő közreműködésével, a fogai közé helyezett csutorán keresztül vezetik be a hajlékony, mintegy ujjnyi vastag csövet a páciens szájüregébe. A gyomortükrözés közben használt vizsgáló eszközt gasztroszkópnak hívják, az eszközzel megvizsgálható a nyelőcső, a gyomor és a nyombél kezdeti szakasza. A gasztroszkópban üvegszálas optika továbbítja a fényt, illetve a képet. Az eszköz mozgásához és a megfelelő képalkotáshoz szabad térre van szükség, ezért a gasztroszkóp egyik csatornáján vizsgálat közben levegőt fúj az orvos a gyomorba. Szükség esetén ezt a levegőt vagy a felesleges gyomorváladékot le is tudja szívni.

Az eszköz másik vékony csatornáján keresztül speciális fogókkal apró szövetmintát lehet venni gyomortükrözés közben a betegségre gyanús elváltozásból, valamint lehetőség nyílik vérző fekélybe, nyelőcső visszérbe a vérzést elállító anyag fecskendezésére, ez utóbbira esetleg a vérzést elállító gumigyűrű lőhető fel.

A kivett szövetminta mikroszkóp alatt vizsgálható, vagy gyorsteszttel kimutatható belőle a gyomorhurutot, fekélyt okozó baktérium, a Helicobacter pylori.

Előkészítés:

A vizsgálat éhgyomorra történik, általában reggel vagy a délelőtti órákban. Az alábbiakban egy rövid összefoglalót olvashat a felkészülésről, erre a linkre kattintva pedig egy részletes, nyomtatható tájékoztatót olvashat a gyomortükrözés vizsgálatról és a hozzá tartozó felkészülséről.

A páciens rendszerint a vizsgálat előtti este ehet utoljára. Innia sem szabad gasztroszkópia előtt. A dohányzás fokozza a gyomornedv-termelést, ezért a vizsgálat előtt lehetőleg a cigarettázást is kerülnie kell.

A garatot, szájüreget a vizsgálat előtt általában Lidocain spray-vel elérzéstelenítik, ezt sem kifejezetten a fájdalom, hanem a garatreflex (öklendezés, hányás) kiiktatása céljából. Ha mégis hányingert érez, azt mély légzésekkel, sóhajtásokkal tudja leküzdeni. Mivel az eszköz nem a légutakba kerül, ezért zavartalanul fog tudni lélegezni. A Gastromed Centerben a beteg kérésére további fájdalomcsillapítót, esetleg nyugtató injekciót adunk, fájdalomcsillapítási igényét a vizsgálat előtt kezelőorvosával beszélheti meg.

A vizsgálat előtt a kivehető fogakat ki kell venni.

Figyelem!

Ha a beteg vérzékenységben szenved vagy véralvadásgátló gyógyszert szed, a vizsgálat előtt feltétlenül közölnie kell az orvosával, mert ilyenkor szövetminta vétele esetén a szokottnál nagyobb mértékű vérzés léphet fel, amit megfelelő előkészülés nélkül nehéz lehet uralni!

Jó, ha tudja:

Sokat segít orvosnak, betegnek egyaránt, ha a vizsgálat közben a beteg az orrán keresztül lassan, nyugodtan veszi a levegőt, ha az arcát lefelé fordítja, hogy a benne összegyűlő nyál ne a garat és a légcső felé folyjék, hanem a szájból kifelé. A megfulladástól nem kell tartania, a gasztroszkóp a nyelőcsőben van, levegőhöz pedig a légcsőn keresztül jut.

A vizsgálat után a spray-től még 1-2 óráig zsibbadt marad a garat, ezért addig nem szabad ennie-innia, mert félrenyelhet.

Kockázatok:

A gyomortükrözés során fellépő kockázat lehet a nyelőcső, gyomorfal kilyukadása, de ez igen ritka. Szövettani mintavétel után vérzés előfordulhat. Rendelőnkben minden eshetőségre fel vagyunk készülve.

Fájdalom:

A vizsgálat kissé kellemetlen, de nem fájdalmas. Rendelőnkben lehetőség van bódításos gyomortükrözésre is a kellemetlenségek minimalizálása érdekében.

Lelet:

Rendszerint könnyen és jól értelmezhető, a gyomortükrözés elvégzése után rendszerint szakorvosa ismerteti Önnel az eredményt. A leletben leírásra kerül, hogy meddig sikerült levezetni a gasztroszkópot (általában a nyombélbe), van-e ezen a szakaszon nyálkahártya-eltérés, gyulladás, fekély, daganat, vérzés, történt-e szövettani mintavétel. Szó lehet arról, milyen további vizsgálatokra lehet szükség (pl. gyomorröntgen, nyelésröntgen). Ha szövetmintát is vettek a gyomortükrözés során, annak eredményét a minta kiértékelése után kapja kézhez.

 

(szöveg egyes részeinek forrása: hazipatika.com)