GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

GYORS, PRECÍZ, KÍMÉLETES AMBULÁNS ELLÁTÁS

Tájékoztató a vastagbéltükrözés menetéről és a felkészülésről

Általános tájékoztató a kolonoszkópiáról

A vastagbéltükrözés (más néven kolonoszkópia, colonoscopia, béltükrözés) egy olyan eljárás, melynek során egy hajékony műszerrel – úgynevezett endoszkópos készülékkel – a végbél, a vastagbél és a vékonybél-vastagbél átmenet vizsgálata végezhető el. Az eljárás során nemcsak diagnosztikára van lehetőség, hanem mintavételre, illetve indokolt esetben kisebb beavatkozásokra (például polip eltávolítására) is.

A maximális fájdalommentesség érdekében rendelőnkben lehetőség van bódításos és altatásos vastagbéltükrözésre is. A bódításos és altatásos vizsgálatok után egy órás megfigyelésre a pácienst a rendelőben megfigyelés alatt tartjuk, utána csak kísérővel mehet haza. Aznap nem vezethet autót, munkát nem végezhet.

A beavatkozások előtt friss laborvizsgálat csak abban az esetben szükséges, ha beteg egyéb betegségben szenved, erről a kezelőorvos tájékoztatja a pácienst a vastagbéltükrözést megelőző konzultáción.

A vastagbéltükrözésről, annak céljáról, kockázatokról és egyéb hasznos tudnivalókról bővebben itt olvashat.

  1. Felkészülés a vastagbéltükrözésre

Kolonoszkópia előtt béltisztító készítményt kell alkalmaznia a belek kitisztítása és tisztán láthatósága érdekében. Nagyon fontos a szakszerű felkészülés, mert csak a megfelelően kitisztított bélrendszert lehet teljes körűen kivizsgálni.

A vizsgálat előtti 3 napon már lehetőleg csak könnyen emészthető, rostmentes ételeket szabad fogyasztani, mint pl. levesek, burgonyapüré, almapüré, tésztafélék, tejtermék.

Nem szabad enni:

A vizsgálat előtti napon már ne fogyasszon szilárd táplálékot, ügyeljen fokozottan a folyadékfogyasztásra. Ajánlott a szénsavmentes ásványvíz, gyenge tea, átlátszó gyümölcslé (de ne fogyasszon rostos gyümölcs- és zöldséglevet, tejes italokat).

A vizsgálat előtt 12 órával igya meg az első tasak hashajtót, amit orvosa felírt (például PICOPREP®-ből készült oldatot). A második tasak PICOPREP®-ből készült oldatot igya meg a vizsgálat előtt 6 órával. A vizsgálat és az első tasak hashajtó között teljen el minimum 12 óra, de ne több, mint 24 óra. A vizsgálat és a második adag között el kell, hogy teljen minimum 6 óra.

Mindkét hashajtó bevétele után 1,5-2 liter folyadékot kell meginni.

  1. Hogyan alkalmazza a hashajtót?

Az orvosa által felírt hashajtót a leírásnak vagy az orvosi utasításnak megfelelően alkalmazza. Példaként a A PICOPREP® hashajtó alkalmazását írjuk le.

Az előkészítéshez összesen 2 tasak PICOPREP® szükséges. A PICOPREP®-nek kellemes narancsos íze van, könnyű elfogyasztani.

1. Töltsön egy bögrébe 150 ml (1 pohár) hideg vizet.

2. Az 1. tasak PICOPREP® tartalmát (fehér narancsos illatú kristályos por) keverje el a vízben.

3. Kevergesse 2–3 percig, mialatt a por a vízben teljesen feloldódik. Az oldat felmelegedhet –fogyasztás előtt várja meg míg lehűl.

4. Az oldat elfogyasztása után igyon meg óránként 250 ml (1 bögre) tiszta átlátszó folyadékot. Ez lehet almalé, víz, tea, rostmentes átlátszó gyümölcslé, szénsavas átlátszó üdítő, erőleves, tiszta leves. Minél többet iszik, annál könnyebb lesz elvégezni a vizsgálatot.

5. 6 órával az 1. adag elfogyasztása után készítse el a második tasakból az oldatot, ugyanúgy ahogy az elsőt.

6. Igya meg, és utána ne felejtsen el óránként 250ml (1 bögre) átlátszó folyadékot meginni az eredményes vizsgálat érdekében!

Ha elfelejtette az óránkénti folyadékadagot meginni, minél előbb pótolja! Összesen 3–4 liter folyadékot kell elfogyasztani az előkészítés alatt.

Miután megitta az első adag PICOPREP®-et, tartózkodjon WC közelében, mivel a készítmény egyes esetekben 1–3 órán belül hatni kezd.

  1. Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat során a páciens a bal oldalára fekszik felhúzott lábakkal. A vizsgálat alatt, az orvos utasítására, asszisztensi segítséggel a hátára, esetleg jobb oldalra, illetve ritkán hasra is kell fordulnia a páciensnek. Az eszközt csúszást elősegítő zselével kenik be, majd óvatosan a végbélbe vezetik. A vizsgálat időtartama 10-40 perc lehet.

A vizsgálat alatt az eszköz által provokált székelési ingert, a befújt levegő miatt haspuffadást, hasi görcsöket, a beleket borító hashártyalemezek feszülése miatt hasi fájdalmat érezhet a páciens. Azon pácienseknél, ahol hasi műtétek összenövéseket okoztak, ezek a panaszok gyakrabban jelentkeznek. Rendelőnkben a fájdalmak csökkentése érdekében bódításos és altatásos vastagbéltükrözést is végzünk.

A vizsgálat befejezését követően a páciens azonnal leletet kap. Ha szövettani mintavétel is történt, annak eredménye 1-2 hét múlva várható.

Tájékoztató letöltése.